Krajský soud v Brně pravomocně potvrdil 40 měsíců vězení muži původem z...

Krajský soud v Brně pravomocně potvrdil 40 měsíců vězení muži původem z Rumunska (uprostřed), který loni v srpnu převážel v osobním voze 11 Syřanů včetně sedmi nezletilých. (10. ledna 2024) | foto: Libor PopelaČTK

Převaděče s autem plným migrantů zastavily až výstřely, odsedí si 40 měsíců

  • 11
Krajský soud v Brně pravomocně potvrdil 40 měsíců vězení pro muže původem z Rumunska, který loni v srpnu na Uherskohradišťsku převážel v osobním voze jedenáct Syřanů včetně sedmi nezletilých. Převaděč ujížděl policii, po nehodě utíkal a zastavily jej až varovné výstřely policie. Vinu přiznal, ale nesouhlasil s výší trestu. Hrozilo mu až osm let vězení.

Událost se stala loni 16. srpna, kdy se hlídka cizinecké policie pokoušela podezřelý vůz zastavit krátce před 03:30 u Bystřice pod Lopeníkem nedaleko hranic se Slovenskem.

„Řidič na výzvy k zastavení nereagoval, naopak zrychlil a rychlostí okolo 200 km/h se snažil policistům ujet. Pronásledování jim ztěžoval vybržďováním. Nakonec ve vysoké rychlosti v Uherském Brodě havaroval. Naboural při tom tři zaparkovaná vozidla,“ uvedla tehdy mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Z havarovaného vozu se následně rozuteklo několik lidí, prchajícího řidiče zastavily až varovné výstřely policistů. Ve voze se tísnilo jedenáct Syřanů, z nich sedm nezletilých, minimálně čtyři lidé byli v kufru vozu.

V autě vezl dvanáct migrantů. Ujížděl 200 km/h a boural, zastavila ho střelba

Okresní soud v Uherském Hradišti muži loni v listopadu uložil 40 měsíců vězení a vyhoštění na čtyři roky, a to za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, obecné ohrožení a za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muž byl už v té době v podmínce, kterou mu uložil soud po jiné nesouvisející nehodě.

Obžalovaný prohlásil skutek za nesporný, odvolal se však proti výši trestu. „Chci poprosit paní soudkyni, aby na mě nepohlížela tak tvrdě,“ řekl dnes u soudu.

Podle předsedkyně senátu Hany Kleinové ale trest nebyl nepřiměřeně přísný, ba naopak, trest měl být vzhledem ke škodlivosti trestného činu vyšší, minimálně 5,5 roku vězení. Odvolací soud jej ale nemohl zvýšit, protože se ve věci neodvolal žalobce.

Čtyřicetiměsíční trest vězení je tak pravomocný. Muž proti němu může podat už jen mimořádný opravný prostředek, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu.

Šílenou jízdu převaděčky v autě plném běženců ukončili policisté ve zlínských Malenovicích nárazem do auta. Žena byla pod vlivem pervitinu. Honička se odehrála v říjnu 2023:

18. října 2023

,