Češi jsou dlouhodobě největší spotřebitelé piva na světě. Statisticky vypije průměrný Čech rok co rok kolem 140 litrů zlatavého moku. Přes sto litrů na hlavu ročně pak dokážou spolykat jen druzí Rakušané a třetí Němci. | foto: Profimedia.cz

České pivo je vyladěné k dokonalosti, říká šéf pivovarského výzkumu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Češi stále patří mezi pivní rekordmany. Pití piva je součástí naší kultury a národní pýchou. I proto každý Čech podle statistického úřadu vypije rok co rok v průměru kolem 280 půllitrů. To je zhruba pět velkých a jedno malé pivo týdně. „České pivo je vyladěné k dokonalosti,“ podotýká Tomáš Brányik, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Proč se tvrdí, že pivo ze sedmého schodu je nejlepší?
Každý pivní styl má doporučenou teplotu konzumace. Pro světlé ležáky je to 5–7 °C, piva typu Ale se podávají při vyšší teplotě (světlý ležák se vyrábí z vody, ječného sladu a chmele za použití spodních pivovarských kvasinek, kdežto piva typu Ale z kvasinek svrchního kvašení, pozn. red.). Jsou to teploty, při kterých vynikne chuťový charakter daného pivního stylu. Do toho vstupuje ještě vkus konzumenta. Sedmý schod je empiricky nalezený ideál. 

Pakliže to dotyčný zvládne dost rychle, pak ano, nealkoholickým pivem se opít může.

Tomáš Brányikředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma