očkování

očkování | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žloutenek v Ústí ubývá, nové případy jsou jen ze sledovaných rodin

  • 9
Jedenáct nových případů žloutenky typu A tento týden zaregistrovali hygienici na Ústecku, celkem je tak 364 nemocných. Je to o dva případy méně než minulý týden. Žádné další šíření této nemoci hygienici v prostoru nezaznamenali.

„Potěšitelné je, že všechny jsou to případy z rodin, jež neustále sledujeme,“ prohlásil v pátek Josef Trmal, ředitel krajského epidemiologického odboru (o šíření žloutenky zde).

„V jedné rodině z ústecké části Předlice máme třeba čtyři nové nové nemocné. Zdá se, že když to tak půjde dál, podaří se nám situaci zvládnout,“ dodal.

Nemoc se podle krajských hygieniků šíří hlavně v oblastech, kde je absence osobní hygieny a rodiny často nemají tekoucí vodu. Jde o vyloučené lokality s řadou migrujících obyvatel. 

Všichni nakažení jsou z Předlic, Velkého Března a Trmic.

Kraj preventivně věnoval dezinfekci

Aktuálně bylo vydáno více než 1 600 očkovacích vakcín. „Vydáno bylo zatím více než dva tisíce rozhodnutí o vyšetření, tedy informace, že se mají lidé dostavit k lékaři na testy,“ poznamenal Trmal.

Ústecký kraj už věnoval kolem 600 litrů dezinfekčních prostředků z humanitárních skladů na prevenci proti šíření žloutenky.

„Ve spolupráci s krajskými hygieniky jsme nabídli k dispozici několika základním, středním školám i dětskému domovu dezinfekci. Náš tým krizového řízení tak rozdal 300 litrů Sava a téměř 300 litrů saponátů,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

,