Záchranáři v Ústeckém kraji mají dvanáct nových sanitek, vyšly na 35 milionů

  • 0
Záchranáři v Ústeckém kraji mají k dispozici nové sanitky. Za pacienty v nich začnou vyrážet ještě před koncem roku. V rámci pravidelné obnovy vozového parku jich krajská záchranná služba pořídila celkem dvanáct, a to za více než 35 milionů korun. Pomohly i dotace.

Nové vozy dostanou v příštích dnech na základnách v Ústí nad Labem, Děčíně, Úštěku, Lovosicích, Litvínově, Jirkově, Podbořanech a Lounech.

„Sanitky jsou standardně vybaveny zdravotnickým materiálem a prostředky pro poskytování přednemocniční neodkladné péče, zároveň také speciálními technologiemi, které umožní a zlepší komunikaci výjezdových skupin se zdravotnickým operačním střediskem,“ popsal vybavení vozů mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

„Zároveň zefektivní práci výjezdových záchranářů při vypisování zdravotnické dokumentace. Jsou tam technologie, které umožní připojení softwaru u tabletu, který používáme při výjezdech,“ dodal.

Všechna auta jsou čtyřkolky a mají kromě základního vybavení také nosítka pro pacienty s vyšší váhou a transportní křesla s pásovým systémem, který usnadňuje pohyb po schodech. Samozřejmostí je pak navigace, kamera a radiostanice pro rychlou komunikaci s operačním střediskem.

Aktuálně záchranná služba disponuje 119 vozy, každý rok se podaří vyměnit zhruba 10 procent dosluhujících. Nejstarší vůz je z roku 2010. „Ve spolupráci se zřizovatelem se nám stále daří zajistit optimální a kontinuální obnovu vozového parku,“ uvedl Voleník.

Dobrovolníci u nás pomáhat nemohou, říká mluvčí krajských záchranářů

Podle něj počet výjezdů záchranářů každý rok stoupá. „Zdravotnické operační středisko za 24 hodin přijme průměrně přes 360 volání, posádky vyjedou ke zhruba 240 případům,“ popsal mluvčí.

Průběžně kraj investuje do modernizace výjezdových základen. V letošním roce skončila přístavba výjezdové základny Rumburk a v současné době se zvažuje možnost výstavby nové výjezdové základny v Litvínově.


Témata: Litvínov