Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ rozsáhlých úvěrových...

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ rozsáhlých úvěrových podvodů za téměř 13 milionů korun, z kterých jsou obžalovaní tři muži. Obžalovaný Simon Rafael (vpravo) přichází v doprovodu stráže do soudní síně. (12. července 2023) | foto: ČTK

Za podvody páchané pod identitou bezdomovců zvýšil soud muži trest na pět let

  • 1
Simon Rafael si za úvěrové podvody, k nimž využil identitu sociálně slabých lidí, odpyká pět let vězení. Trest mu o rok zvýšil pražský vrchní soud, který vyhověl odvolání žalobce. Muž se dopustil celkem 561 podvodů, kterými způsobil celkovou škodu 3,6 milionu korun. Kdyby mu vyšly plány, byla by škoda 13 milionů.

„Trestná činnost byla zdrojem jeho obživy, nepracoval. Je zřejmé, že si je schopen obstarat prostředky na živobytí činností naprosto legální – nepochybně je inteligentní, schopný, ale bohužel dal své schopnosti ve prospěch jednodušší cesty zločinu,“ řekl o Rafaelovi předseda odvolacího senátu Miroslav Pavrovský. Verdikt je pravomocný.

Třiatřicetiletý Rafael byl v minulosti šestkrát trestaný, čelí 12 exekucím a kvůli chronickému onemocnění pobírá částečný invalidní důchod. K dalším penězům se otec tří dětí rozhodl přijít podvodně.

Jeho známý Miroslav Dužda, kterého justice už dříve pravomocně potrestala třemi lety vězení, vyhledával na Rafaelův pokyn zejména v Praze a Ústeckém kraji bezdomovce nebo jiné lidi v nouzi. Za drobnou úplatu nebo na základě smyšlených legend o zajištění práce je přiměl, aby si založili bankovní účet s Rafaelem určenými kontaktními údaji.

Rafael pak v počítačovém programu falšoval osobní doklady a pod nově vytvořenými identitami žádal přes internet různé společnosti o poskytnutí peněz nebo uzavření úvěrových smluv.

Rafael i Dužda u ústeckého krajského soudu prohlásili vinu. I díky tomu dostali trest pod sazbou, která činí pět až deset let. Rafael ale podvody páchal ve zkušební době za jiné odsouzení. Státní zástupce trval na tom, že čtyřletý trest je nepřiměřeně mírný a že nebyly splněny zákonné podmínky pro jeho mimořádné snížení. Odvolací senát mu v tom dal za pravdu.

Zadlužený hráč a narkoman si půjčoval na vymyšlené lidi, dostal šest let

„Vzhledem k rozsahu trestné činnosti i k osobě obžalovaného, jeho kriminální minulosti a žádné sebereflexi u něho rozhodně nepřichází v úvahu trest vyměřený pod dolní hranicí,“ konstatoval soudce Pavrovský.

Připomněl mimo jiné, že Rafael v podvodech pokračoval i poté, co proti němu policie zahájila úkony trestního řízení. Prohlášení viny sice podle soudce bylo nepochybně kalkulem, soud ale tento krok obžalovaného při výměře trestu zohlednil, jinak by ukládal trest kolem osmi roků odnětí svobody.

Rafaela, který strávil posledního 1,5 roku ve vazbě, ale stejně zřejmě delší vězení nemine. Neodpracoval totiž ani hodinu z dříve uloženého 300hodinového trestu obecně prospěšných prací.

,