Ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček ve společenské místnosti domu pro zdravotně postižené

Ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček ve společenské místnosti domu pro zdravotně postižené | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Policie navrhla obžalovat ředitele ústavu, kde při požáru zemřelo devět lidí

  • 4
Policie navrhla obžalovat ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktora Koláčka. Muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro mentálně postižené v roce 2020.

„V průběhu září podal vyšetřovatel v souvislosti s případem požáru ve Vejprtech návrh okresnímu státnímu zástupci v Chomutově na podání obžaloby pro trestný čin ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Miroslava Glogovská, mluvčí policie Chomutov.

Už v únoru letošního roku se vyšetřovatelé podrobně zaměřili na fungování budovy Kavkaz B, ve které žijí mentálně postižení muži a ve které před dvěma lety jeden z klientů založil v nočních hodinách požár, na jehož následky devět dalších obyvatel domu zemřelo. Zajímalo je, zda byl provoz tohoto zařízení před tragickou událostí ve všech možných ohledech podle pravidel.

Došli k závěru, že ředitel Městské správy sociálních služeb Koláček neplnil své povinnosti. Konkrétně šlo o to, že v druhém nadzemním podlaží chyběly protipožární dveře.

Požár přede dvěma lety založil jeden z klientů, který byl považován za problémového. Zapálil polštář ve společenské místnosti. Kvůli jeho zdravotnímu stavu nebyl trestně odpovědný a soud mu uložil zabezpečovací detenci.

31. srpna 2020