Výrobci autoskel AGC se hrnou zakázky, na Teplicku má novou linku

  • 2
Po necelém roce výstavby zahájil zkušební výrobu nový provoz společnosti AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku. Druhý největší výrobce automobilových skel v Evropě otevřel novou výrobní halu, do jejíchž prostor a technologií investoval přibližně 180 milionů korun.

„Během posledních let jsme výrazně zvýšili tržní podíl v Evropě a díky tomu bylo potřeba navýšit i výrobní objem závodu v Chudeřicích. Investice v České republice jsou pro skupinu AGC v rámci Evropy klíčové,“ uvedl Jean-Marc Munier, generální ředitel divize Automotive AGC Glass Europe.

„Vyšší nároky zákazníků na kvalitu, větší různorodost a komplexnost výrobků a zvyšující se počet zakázek jsou důvodem, proč jsme se rozhodli rozšířit naše výrobní prostory o novou halu. Je v ní přitom nainstalovaná naše dosud nejmodernější linka, na které budeme vyrábět boční kalená skla,“ doplnil generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý.

Nová výrobní linka, jež nese označení CD-C10, je plně automatická a zaměstná 14 lidí. „Budou ji obsluhovat pouze dva zaměstnanci, ostatní budou dělat technickou podporu a zásobování,“ podotkl Steklý.

Občas firma vyrábí i neprůstřelná skla

Jen do špičkové technologie firma investovala 115 milionů korun. Moderní je zejména řezací část linky, která má řadu vylepšení. Díky nim se zlepší plynulost výroby a linka zvládne vyrobit až 2,5 milionu kusů skel za rok.

„Denně vyrobí mezi 10 a 20 tisíci skel, záleží na druhu sortimentu, který se zrovna vyrábí,“ poznamenal Steklý.

Chudeřický závod má podíl na evropském trhu 24 procent, a je tak druhým největším výrobcem autoskel na starém kontinentě. Jedničkou je francouzský Saint-Gobain.

Více než padesát procent výrobků putuje z Chudeřic do sousedního Německa.

„Skla dodáváme prakticky pro všechny značky aut, od standardních až po ty nejluxusnější. Děláme i různé speciality, například pro Porsche jsme vyrobili 1 000 kusů speciálního odlehčeného skla. Běžné je silné 4 milimetry, toto mělo jen 1,5 milimetru,“ zmínil Steklý s tím, že občas firma vyrábí třeba i neprůstřelná skla.

Závod AGC Automotive Czech v Chudeřicích v současnosti zaměstnává přes 2 500 lidí a ročně vyrobí přes 30 milionů autoskel. Roční tržby společnosti jsou přibližně pět a půl miliardy korun, z nichž AGC investuje do vylepšení svých zařízení a budov přes 200 milionů korun. Za posledních šest let takto investovala přes 1,5 miliardy korun.