Bývalý pivovar v Petrohradě na Lounsku. (únor 2022)

Bývalý pivovar v Petrohradě na Lounsku. (únor 2022) | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Obnova bývalého pivovaru potrvá déle, brzdí ji náklady i pomalé dotace

  • 0
Rekonstrukce bývalého pivovaru z roku 1863 v Petrohradu na Lounsku potrvá déle, než se původně předpokládalo. Na vině jsou vysoké náklady a pomalé získávání dotací. Práce měly podle plánu skončit letos, už teď je však jasné, že se protáhnou. Na jak dlouho, není v tuto chvíli známo.

Chátrající kulturní památku koupila před třemi lety společnost ISG Development Nicholase Marleye. Výši nákladů na rekonstrukci tehdy nový majitel odhadl na 40 milionů korun s tím, že by většinu sumy chtěl pokrýt z dotací. Příspěvky už dostal od ministerstva financí a Ústeckého kraje, ale jejich získávání nejde tak rychle, jak si představoval. Nicméně i v dalších etapách obnovy pivovaru počítá s využitím dotací.

„V uplynulých dvou letech se opravovala velká část střech, včetně krovů a letos by měla proběhnout oprava další části,“ uvedl Jiří Soukup ze Studia Anarchitekt, které se na oživení stavby podílí.

Architekti současně dokončují studii budoucího využití stavby. Záměr počítá nejen s minipivovarem, ale i s restaurací a ubytováním.

Pivovar z 2. poloviny 19. století od architekta Josefa Zítka sloužil kromě vaření piva jako sklad zbraní, sklad a balírna léčivých rostlin a ve sklepích zrál sýr. Několik desetiletí pustl.

„Mám vizi, jak lze pivovaru vrátit jeho bývalou slávu, avšak přizpůsobenou 21. století. Tím, že se pivovar vrátí jako významná kulturní památka, může této oblasti přinést řadu socioekonomických výhod,“ řekl před třemi lety majitel Nicholas Marley.

I když areál ještě nefunguje, jak si Marley předsevzal, uskuteční se v něm v sobotu 3. června Pivní festival. Zúčastní se ho několik pivovarů z regionu. Organizátoři slibují i hudební vystoupení.

12. února 2022