Obří Pac-Man na poli v Rovném na Litoměřicku.

Obří Pac-Man na poli v Rovném na Litoměřicku. | foto: Facebook Ztohoven

Policie odložila případ Pacmana v poli, nenašla viníka. Agrofert nesouhlasí

  • 49
Policie odložila případ vysekání Pacmana do řepkového pole společnosti Agrobech z koncernu Agrofert. Uvedla to Česká televize, které policejní mluvčí řekla, že se nepodařilo vypátrat konkrétního pachatele. Agrofert proti tomuto kroku podal 3. prosince stížnost.

Obrazec se objevil u Rovné na Litoměřicku letos v květnu. Škoda byla odhadnuta na více než 350 tisíc korun.

K vysekání postavy Pacmana ze stejnojmenné počítačové hry se přihlásila skupina Ztohoven, a to na Facebooku.

„Pacman vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují. Jsme ve fázi společenské lobotomie, kdy pravá a levá hemisféra nesmiřitelně prosazují svou bez schopnosti hledat společnou řeč mimo kategorie pravo-levého vidění světa,“ stojí mimo jiné v jejich příspěvku.

Posekána byla podle policie část pole o rozloze zhruba sedm hektarů. Případ policie vyšetřovala pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci.

Správce pole, koncern Agrofert ovšem podal na rozhodnutí policie stížnost ke Krajskému ředitelství policie Ústeckého kraje.

„Letos v květnu se k tomuto činu v médiích přihlásili sami členové skupiny Ztohoven. Policie přitom uvádí, že se jí nepodařilo vypátrat konkrétního pachatele. Vedení poškozené společnosti tak má důvodnou obavu, že tento trestný čin zůstane nepotrestán a protiprávním jednáním jí způsobená škoda neuhrazena,“ uvedla mluvčí firmy Adéla Čabayová.

Zástupci koncernu také podle ní již dříve poukázali na rozhovor s jedním z údajných pachatelů, který se k činu přihlásil.

„Jsme přesvědčení, že při existenci takto zachyceného projevu konkrétní osoby, byť měla při reportáži zahalenou tvář, je nezbytné, aby policie takovouto osobu ztotožnila a provedla s ní nezbytná šetření a výslech. Dříve, než se tento skutek takto prošetří, je přinejmenším předčasný závěr, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájení trestního stíhání,“ dodala Čabayová.

Firma s odložením věci tedy nesouhlasí, navrhla, aby krajská policie rozhodnutí o odložení případu zrušila a uložila další jednání. „Pokud se skupina Ztohoven k činu aktivně hlásí, schvaluje ho a propaguje na svém webu, seznam všech členů je snadno dohledatelný na internetu, jsme přesvědčeni, že policie musí konat a ztotožnit konkrétní pachatele. Jak by pak měla konat u trestných činů, kde zúžený okruh možných pachatelů nemá k dispozici pár kliknutími myší?“, dotázala se Čabanyová závěrem.

,