Areál firmy Nexen.

Areál firmy Nexen. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Odbory a pneumatikárna podepsaly kolektivní smlouvu, řeší i jídlo zdarma

  • 0
Odbory v Nexen Tire u Žatce mohou ukončit stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily loni v lednu. Se svým jihokorejským zaměstnavatelem podepsaly kolektivní smlouvu. Ta podle vedení firmy řeší i benefity, jako je 13. plat, pátý týden dovolené, docházkový a výkonnostní bonus, dopravu do firmy a jídlo zdarma.

Kolektivní smlouva má dvě části. Standardní část platnou do února roku 2025 a mzdovou část, která bude platná do 28. února 2024, informovala manažerka personálního oddělení firmy Linda Kostrůnková s tím, že ke konci roku se otevře nové kolektivní vyjednávání.

Letos v zimě část zaměstnanců stávkovala mimo jiné za vyšší mzdy. Pracovníci dostali několik týdnů po stávce k výplatě kompenzační balíček 20 tisíc korun, na kterém se odboráři domluvili se zaměstnavatelem. Později na výplatních páskách našli vyšší mzdy v průměru o osm procent, nejméně však o 6,4 procenta.

Odboráři v továrně vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Stávka začala rok poté, trvala týden. Původně odbory požadovaly zvýšení mezd o 8,3 procenta. Podle odborů nástupní plat operátora před stávkou činil 22 700 korun, firma průměrný plat neuvádí.

Se stávkou podle odborů souhlasila nadpoloviční většina zaměstnanců. Aktivně se do ní přihlásilo více než 190 z 1100 zaměstnanců. Smlouvu měly odbory s firmou podepsat už v pondělí, nakonec se tak nestalo kvůli technickým nedostatkům v textu dokumentu.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle.

6. února 2023

,