Nemocnice v Lounech.

Nemocnice v Lounech. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Chřipková epidemie uzavřela pro návštěvy celou lounskou nemocnici

  • 1
Nemocnice v Lounech vyhlásila plošný zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii. Stejné omezení platí také v Lužické nemocnici v Rumburku a v dalších zdravotnických zařízeních v Ústeckém kraji. Někde omezili vstup návštěvám na vybraných odděleních.

Na 100 tisíc obyvatel připadalo v regionu podle páteční informace hygieniků 1730 nemocných. Hranice epidemie platí od 1600 případů na 100 tisíc lidí.

Právě na Lounsku je aktuálně situace nejhorší, na 100 tisíc lidí tam připadalo 2256 případů. Situace by se mohla v tomto okrese tento týden zlepšit, protože školáci mají jarní prázdniny.

„Jde o preventivní opatření, jehož cílem je chránit pacienty a zabránit šíření onemocnění. Platnost tohoto opatření bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace,“ uvedla Radka Miloševská, mluvčí lounské nemocnice, která poskytuje péči hlavně pro dlouhodobě nemocné.  

Zákazy v dalších městech

Zákaz návštěv platí v ústecké Masarykově nemocnici. V Teplicích, Děčíně, Chomutově a Mostě, což jsou zbývající čtyři nemocnice společnosti Krajská zdravotní, platí zákaz na oddělení ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP). A také v porodnici včetně novorozeneckého oddělení v Mostě.

Na doporučení krajských hygieniků zakázala návštěvy také Lužická nemocnice v Rumburku. Litoměřická nemocnice vydala upozornění na omezení návštěv.

„Žádáme, aby se omezila délka návštěvy a počet osob u pacienta, můžeme také odepřít vstup na oddělení,“ řekla mluvčí zařízení Naděžda Křečková. Přísnější režim platí na oddělení kardiologickém, JIP, ARO a novorozeneckém. „Tam se individuálně posuzuje, zda návštěva bude vpuštěna,“ dodala. 

V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem zatím také není plošný zákaz návštěv. „Platí zákaz vstupu návštěvám pouze na jednotku intenzivní péče a neonatologii,“ informovala mluvčí nemocnice Markéta Smutná.