Nebezpečné balvany. Uvolněné bloky žárem poničených skal je třeba odvalit dolů, aby později nezranily turisty. V ­místě lomu, kde se masiv oddělil od skály, bývá sytě žlutý. | foto: MAFRA

(Ne)přístupné České Švýcarsko. Požár spálil hrabanku a terén se dal do pohybu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Národní park České Švýcarsko, na jehož území loni řádil obrovský požár, je v současné době místem s řadou omezení pro turisty. Hlavním důvodem jsou kvůli shořelé hrabance nestabilní balvany ve svazích. Rizikovými jsou v důsledku ohně také tisíce stromů, které někde trápí i kůrovec. Potřeba je čas.

Dvacetitunový kámen v polovině ledna ohrožoval v Národním parku České Švýcarsko provoz na turistické trase od Hřenska přes Tři Prameny k Pravčické bráně. Další uvolněný kámen zachytily v polovině února vysokozátěžové bariéry nad hotelem Klepáč ve Hřensku. Nyní musí být shozeny uvolněné skalní bloky ve Hřensku. Kvůli riziku jejich pádu byla zatím na tři týdny uzavřena silnice z Hřenska na Mezní Louku.

„Lze předpokládat, že se takové nenadálé situace budou vyskytovat. Prostě se někde objeví kámen a ukáže se, že ve svahu neleží stabilně. Na druhé straně lze říci, že nyní máme za sebou dvě nekritičtější místa, kde se to mohlo stát. Doufáme ale, že se tuto sezonu už potenciál největších problémů vyčerpal, a že tyto sanace budou dostačující, aby mohla proběhnout příští turistická sezona,“ uvádí mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Musíme postupovat krok za krokem, nyní máme posouzení, že u Gabrieliny stezky je rizikových zhruba 2,5 tisíce ohořelých stromů.

Tomáš Salov, mluvčí národního parku

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se