O 53 metrů dál. Most kvůli obnově parku přesunul sochu připomínající ňadro

  • 5
Ve stejném parku, ale o 53 metrů dál se nově nachází socha s názvem Biologické těleso, kterou na začátku 70. letech minulého století vytvořil akademický sochař Josef Klimeš pro severočeský Most. Ikonický prvek se nachází v parku Střed, který nyní prochází rozsáhlou revitalizací. A právě ta si vyžádala přesun díla.

„Vybrali jsme takové místo, kde objekt lépe vynikne. Umístěn je na žulových deskách. Ty jsou také použity na obnovované vodní kaskádě. Nově bude socha také nasvícena,“ popsala architektka Radka Matoušková, která se podílela na návrhu nové podoby parku.

Objekt váží 4,3 tuny. Kvůli velké hmotnosti i jeho zvláštnímu tvaru, který někomu připomíná létající talíř nebo ženské ňadro, bylo nutné použít těžkou stavební techniku – zvedací jeřáb a manipulátor. Samotné osazení zabralo zhruba půl hodiny.

Přesun sochy s názvem Biologické těleso v mosteckém parku Střed (srpen 2023)

„Jsem ráda, že tu socha zůstává. Tátovi by se to také určitě líbilo,“ řekla dcera sochaře Natálie Mojžíšová, která přesun sledovala společně s dcerou, tedy vnučkou sochaře.

„Biologické těleso, ke kterému má skoro každý Mostečan svůj příběh, znovu bude vidět a snad se zase stane místem, kde se budou setkávat lidé,“ doplnila vnučka Ludmila Mojžíšová.

Objekt Josef Klimeš poprvé vystavil v Liberci v roce 1969. Tato první verze byla vyrobena z pryskyřice. Pro město Most vytvořil sochu z leštěného dioritu. „Děda věděl o opuštěném lomu na Prachaticku, odkud ohromný blok vytěžili. Pak na tom dva a půl roku pracoval a v září 1972 byla socha osazena v parku,“ připomněla vnučka autora.

Most bude mít až 150 kamer, ohlídají obnovený park u vyloučené lokality

Obnova léta zanedbaného parku Střed běží už několik měsíců. Stojí už objekt kavárny a domek správce. Dokončena je většina cest, které lemují zabudované betonové lavičky. Dělníci nyní pracují na obnově vodního prvku a vodní kaskády.

„Dostavba bude hotova na konci letošního roku a příští rok na jaře bychom ho rádi slavnostně otevřeli. Park se proměňuje před očima a já doufám, že bude všem sloužit,“ doplnil primátor města Marek Hrvol (ProMost).

Celkové náklady na rekonstrukci parku o rozloze 52 tisíc metrů čtverečních jsou zhruba 100 milionů korun. Částkou 25 milionů přispěla Nadace Proměny Karla Komárka.

„Obyvatelé Mostu mají s Biologickým tělesem a parkem Střed spojeno mnoho osobních vzpomínek, a proto nám všem velmi záleželo na tom, aby se objektu dostalo důstojného umístnění,“ dodal Luboš Veselý, který je pověřený řízením nadace.