Elektrárna se nachází jedenáct kilometrů od Loun, a to je podle lounského zastupitele Jana Žaluda důvodem, proč by město nemělo prodeji tiše přihlížet.

Elektrárna se nachází jedenáct kilometrů od Loun, a to je podle lounského zastupitele Jana Žaluda důvodem, proč by město nemělo prodeji tiše přihlížet. | foto: Martin AdamecMAFRA

Louny kritizují prodej elektrárny Počerady, vadí jim plánovaný rozvoj

  • 1
Politici z Loun nesouhlasí s prodejem hnědouhelné elektrárny Počerady, která leží jenom pár kilometrů od města, firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Elektrárna změní majitele v roce 2024 a podle všeho ji získá právě Tykač. Nesouhlasné stanovisko schválili lounští zastupitelé v pondělí.

Hnědouhelnou elektrárnu, která je v provozu už 49 let a je podle ekologů i největším českým znečišťovatelem ovzduší, provozuje energetická společnost ČEZ.

Elektrárna se nachází jedenáct kilometrů od Loun, a to je podle lounského zastupitele Jana Žaluda (Strana zelených) důvodem, proč by město nemělo prodeji tiše přihlížet.

„Uvědomuji si, že prodej pramálo ovlivníme, ale týká se to nás i našich dětí, a proto bychom k tomu měli přijmout nesouhlasný postoj,“ uvedl zastupitel.

Stejně jako ekologům, kteří prodej elektrárny Tykačovi kritizují, i jemu vadí fakt, že v blízké době nebude provoz elektrárny utlumován s cílem ho definitivně ukončit, ale naopak. „Bude i tlak na zmírnění emisních limitů,“ upozornil Žalud.

Pro jeho návrh nakonec zvedlo ruku patnáct zastupitelů z pětadvaceti. „Díky, že jste měli odvahu i přesto, že jde o symbolické gesto,“ okomentoval hlasování Žalud.

Ruku pro jeho návrh nezvedl bývalý starosta Radovan Šabata (Unie pro sport a zdraví).

„Elektrárna prošla modernizací a argumenty ekologů o údajných úmrtích jsou nesmyslné. Někteří politici se na tom jen chtějí zviditelnit před krajskými volbami, které jsou příští rok,“ sdělil.