Na stezkách v rekreačním areálu Nové Záluží se už několik let objevují...

Na stezkách v rekreačním areálu Nové Záluží se už několik let objevují nebezpečné trhliny. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Roztrhané stezky u Litvínova po letech opraví, začít se má ještě letos

  • 5
Ještě letos by měla být opravená část stezek v příměstském rekreačním areálu Nové Záluží u Litvínova. Některé cesty v oddychové zóně jsou kvůli nebezpečným trhlinám uzavřené už od roku 2015.

„Práce začnou, jakmile bude příznivé počasí. Během nich dojde k opravě vnitřních spojovacích cest,“ upřesnila mluvčí litvínovské radnice Jitka Pavlíková.

Na vybraných stezkách bude z poškozených úseků odfrézovaný živičný povrch. Vzniklý recyklát bude následně rozdrcený, položený zpět a zhutněný tak, aby se na stezkách mohli pohybovat pěší i cyklisté. Nejnutnější opravy vyjdou městskou pokladnu přibližně na 1,8 milionu korun.

Cyklostezky, které na místě bývalého dolu Rudý sever vyrostly v roce 2012 a na které platila pětiletá záruka, začaly praskat již po třech letech provozu. Město však již před několika lety neuspělo u zhotovitele s reklamací.

Ve špatném stavu je dlouhodobě i hráz jednoho z tamních rybníků. Oprava hráze rybníka Nová voda, která chrání litvínovskou část Chudeřín, má vyjít zhruba na pět milionů bez daně a má se na ní podílet i stát.

„V rámci veřejné zakázky Sanace hráze a stavební úpravy komunikace v areálu Nové Záluží Litvínov uzavřelo ministerstvo financí realizační smlouvu, na základě které bude hradit opravu komunikace pouze na hrázi rybníka Nová voda, a to v hodnotě zhruba 1,5 milionu korun bez DPH,“ uvedl mluvčí ministerstva Šimon Blecha s tím, že v průběhu přípravných prací však bylo zjištěno, že stavební projekt nesplňuje povinné podmínky vyplývající ze stavebního povolení týkající se povodňového plánu.

Tyto podmínky přitom musí být splněny před zahájením stavebních prací. Podle informací ministerstva nyní zhotovitel ve spolupráci s litvínovskou radnicí zapracovává chybějící požadavky do projektu.

13. května 2019