Hasiči instalují kontejnery pro zázemí odběrového místa na testy onemocnění...

Hasiči instalují kontejnery pro zázemí odběrového místa na testy onemocnění COVID-19 v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. (17. března 2020) | foto: HZS Ústeckého kraje

Krajská zdravotní otevře stany pro testování nákazy koronavirem

  • 0
Krajská zdravotní od čtvrtka otevře v Ústeckém kraji několik odběrových míst, kde bude dělat testy na nákazu koronavirem. Přijme jen ty pacienty, které doporučí krajská hygienická stanice.

 Testovací stany vyrostou v nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Pacienti mohou vjet do stanu i autem. Odběrová místa budou každý den v provozu od 8:00 do 16:00 hodin.

„Odhadovaná kapacita je přibližně dvacet pacientů za hodinu. Musíme upozornit, že zdravotníci budou vyšetřovat pouze nemocné odeslané do odběrového místa Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje,“ uvedl náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní Aleš Chodacki.

Odběrová místa

Nemocnice Děčín - plocha u pavilonu „J“

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem - parkoviště u pavilonu „O“

Nemocnice Teplice - plocha u pavilonu nových operačních sálů, vjezd z ulice Anglická

Nemocnice Most, plocha vedle pavilonu „A“

Nemocnice Chomutov, plocha za pavilonem „D“, vjezd z ulice Beethovenova

V ústecké Masarykově nemocnici navíc bude před pavilonem „B“ triážový stan, ve kterém zdravotníci roztřídí pacienty mířící s akutními potížemi na urgentní příjem Emergency.

Město Chomutov se dnes odpoledne zase připojilo k několika dalším v republice a vyhlásilo zákaz pohybu na veřejnosti bez zahaleného nosu a úst. 

Nařízení platí od půlnoci na středu a vztahuje se i na všechny přilehlé obce, které v rámci rozšířené působnosti pod město spadají. 

Lidé mohou k zahalení použít zdravotnickou roušku, respirátor, ručně ušitou nebo vyrobenou roušku, šálu či jinou alternativní ochranu. 

Dodržování nařízení bude kontrolovat městská policie. Zákaz pobytu na veřejnosti bez ochrany rouškou platí i v městské hromadné dopravě a v budovách, ať už se jedná o obchody, úřady nebo nemocnici a polikliniku. 

„Všichni pacienti, kteří z neodkladných důvodů musejí navštívit lékaře, mají povinnost mít zakrytý nos i ústa. Veškerý zdravotnický personál má také roušky, takže se tak budeme všichni chránit navzájem,“ vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Zeman, který v krizovém štábu zastupuje chomutovskou nemocnici.