Krušnohorské bučiny jsou součástí evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Kraj povolil kácení starých buků v Krušných horách, ekologové jsou proti

  • 12
Ekologická organizace Greenpeace se odvolala k ministerstvu životního prostředí proti povolení k těžbě starých bukových porostů na území Krušných hor pro Lesy České republiky. Jde hlavně o těžbu více než 500 stromů mezi Mezibořím a Litvínovem. K tak masivnímu kácení v unikátních lesích nad 150 let věku nevidí důvod.

Ačkoliv Krajský úřad Ústeckého kraje plán těžby státních lesů z prosince loňského roku v okolí Litvínova a Telnice na Ústecku po upozornění ekologů výrazně omezil, některé části povolení považují ochránci přírody stále za problematické.

„Odvoláváme se proti veškeré těžbě, která není odůvodněná bezpečností. Je totiž podle nás zbytečná a vede pouze k dalšímu narušení místních unikátních lokalit. Nesouhlasíme především s masivním kácením lesů mezi obcemi Meziboří a Litvínov, kde má jít k zemi na některých místech až polovina stromů,“ sdělila Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně Greenpeace, která proti těžbě v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří bojuje dlouhodobě.

V ostatních dotčených lokalitách kraj státním lesům po zásahu ekologů v plném rozsahu povolil těžbu z bezpečnostních důvodů pouze okolo silnic a domů. Zamítl také kácení v oblasti budoucí přírodní památky Pekelské údolí nad Litvínovem. U ostatních porostů byla těžba snížena na 10 procent objemu dřeva.

„Je dobře, že se krajský úřad začal více zabývat poškozením krušnohorských bučin a rozhodl se v něm dále nepokračovat. V minulých letech se v této evropsky významné lokalitě kácelo na mnoha místech, a to často i holosečně. Takovou praxi je nutné zastavit, abychom unikátní staré bučiny nezničili,“ doplnila Krejčová.

V červnu podala organizace na ústeckém krajském úřadu také podnět k prošetření možného obchodování s nezákonně vytěženým dřevem z této evropsky významné lokality. Dřevo z buků starých přes 200 let vykácely podle ní Lesy České republiky na konci loňského roku a letos na jaře u Litvínova. Ze stejného důvodu se Greenpeace obrátilo i na Českou inspekci životního prostředí.

Státní podnik se brání tím, že zásahy v lese prováděl pouze v souladu se schváleným lesním hospodářským plánem.

„Těžba byla legální a vyjádření Greenpeace považujeme za naprosto nepatřičné. I staré bukové porosty je třeba uvolňovat, jak uvádějí v dokumentech orgány ochrany přírody, a dát prostor přirozeně se obnovujícím původním druhům dřevin s převahou buku a jiných listnáčů,“ uvedla již dříve mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Podle ní postupoval podnik velmi šetrně. „Šlo o podrostní nebo výběrný způsob těžby, tedy těžbu jednotlivých vybraných stromů, aby se celé porosty náhle nerozpadly. Jde nám o stabilitu porostu i ekosystému a produkční funkce lesa rozhodně nemá prioritu,“ sdělila Jouklová.