Kontroly řidičů kamionů provádějí z neoznačených autobusů již policisté v Olomouckém, Pardubickém či Královéhradeckém kraji. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Policie bude na D8 sledovat z autobusu, jak se chovají řidiči kamionů

  • 103
Na dálnici D8 vyjede v nejbližší době autobus v nenápadném civilním provedení, v němž budou sedět policisté a budou bedlivě pozorovat kamiony. Neobvyklou akci zaměřenou především na tyto řidiče chystá ústecká krajská dopravní policie.

Policisté s kamerami budou z autobusu sledovat, co šoféři v kabině kamionu dělají. Když uvidí, že se nevěnují řízení, nahlásí je kolegům do služebních osobních aut, kteří okamžitě vyrazí přestupek řešit.

„Provozují to už policisté v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Považujeme to za velmi dobrou praxi, kterou chceme také zkusit,“ řekl vedoucí odboru služby dopravní policie Ústeckého kraje Jiří Ušák.

Kdy přesně autobus na dálnici vyjede, z taktických důvodů nesdělil. Podotkl jen, že je to otázka dní. A nebude to podle něj pouze jednorázová záležitost.

„Řidiči kamionů jsou schopni dělat neuvěřitelné věci. V jeden moment sledují tablet, vaří si polévku, stříhají si nehty a sahají po telefonu,“ dal Ušák jeden z příkladů nebezpečného chování za volantem.

13. května 2018

Nevěnování se řízení čili nesprávný způsob jízdy byl loni opět suverénně nejčastější příčinou dopravních nehod. Těch policie loni v Ústeckém kraji vyšetřovala 10 820. Zemřelo při nich 37 lidí, což je o deset méně než v roce předcházejícím. Snížil se i počet těžce zraněných. Těch bylo loni 186, rok před tím o dvanáct více.

„Tyto výsledky považujeme i v souvislosti s porovnáním s čísly z ostatních krajů za uspokojivé. I když samozřejmě každý zmařený lidský život je neštěstí a tragédie,“ zdůraznil Ušák.

Dálnici D8 označil šéf krajské dopravní policie z hlediska počtu nehod, jejich průběhu a následků za bezpečnou.

Co natočila z autobusu policie v Olomouckém kraji 29. 11 .2017:

29. listopadu 2017