Konvička s vánočním motivem sobů | foto: Český porcelán Dubí

Porcelánka vsadila na vánoční motivy, na nádobí nechybějí ani sobi

  • 0
Výtvarnice Jana Delgerová je opět autorkou výročního vánočního talíře, který každoročně vyrábí společnost Český porcelán Dubí. Závěsný talíř pro rok 2018 je celkově osmadvacátým kouskem, který uvítají především sběratelé.

„Tradice založená v roce 1991 jak vidno nezaniká, právě naopak,“ sdělila mluvčí dubské porcelánky Libuše Maxová.

Zatímco před rokem zdobil výroční talíř osedlaný kapřík, letos na něj autorka vyobrazila dívenku otevírající obří vlašský ořech. Je to třetí výroční talíř v řadě, který Delgerová navrhovala. 

„Tradičně na nich spojuje dětské motivy s vánoční tematikou,“ vysvětlila Maxová s tím, že stejně jako předchozí výroční talíře, které každoročně opouštějí brány závodu, i ty letošní jsou označené jako limitovaná série. A mají také svá výrobní čísla.

Český porcelán Dubí si ale k Vánocům připravil například i misky, hrnky a konvičky duo dekorované vánočními motivy. Nechybějí na nich dokonce ani sobi.

K novému roku se zase váže kalendář s názvem Holky z Českého porcelánu, který je nejen plný cibuláku, ale je zajímavý i dvanáctkou půvabných modelek. Ty v něm příběhy porcelánu s modrou krví doplňují. 

„Jedná se totiž o zaměstnankyně dubského závodu Českého porcelánu, s kterými se denně můžete potkat ve výrobě,“ prozradila Maxová s tím, že inspirací pro vznik kalendáře se autorům  stal film Holky z porcelánu. 

V příštím roce oslaví společnost Český porcelán Dubí již 155. výročí svého založení. Při této příležitosti si pro zájemce připravila i hrnek s nápisem Miluji cibulák z Dubí. Ten je určený všem obdivovatelům cibulákových vzorů.