V rohu jedné z místnosti Mederova domu se našly čtyři mince, nejstarší je z...

V rohu jedné z místnosti Mederova domu se našly čtyři mince, nejstarší je z roku 1569, nejmladší z roku 1645. | foto: Vojtěch Peksa

V domě, který vstává z mrtvých, se našly čtyři dávné mince pro štěstí

  • 0
Při rekonstrukci středověkého Mederova domu v Žatci narazili archeologové na „malý poklad“. Objevili čtyři mince z 16. a 17. století a kosti malého zvířete. Mohlo jít o „obětinu“, která měla přinést domu a jeho obyvatelům štěstí.

A jako by zafungovala – dům, ze kterého byla roky zdevastovaná ruina, se začíná postupně dávat dohromady.

Čtveřice mincí byla zasypaná v podlaze v rohu jedné z místností. „Po základním očištění a předběžné dataci je nejstarší z roku 1569 a nejmladší z roku 1645,“ říká archeolog z mosteckého pracoviště Ústavu archeologické péče Vojtěch Peksa.

„Uložené byly v rohu místnosti, jde o zvyk, který se leckdy praktikuje dodnes, že při stavbě či přestavbě se ukládají mince jako taková oběť, aby se domu dařilo a byl chráněn před nebezpečími,“ dodáví archeolog s tím, že několik kostí drobného zvířete, pravděpodobně malého domácího ptáka, bylo také součástí této „obětiny“.

Průzkum odhalil i klenbu sklepa a původní úroveň podlahy z poloviny 14. století. Archeologové v Mederově domě začali pracovat před několika dny a s postupující rekonstrukcí budou pokračovat. Očekávají přitom, že by mohly přijít ještě další nálezy dokládající stavební historii nejen tohoto domu.

„Další zajímavé objevy by mohly přijít při budování přípojek inženýrských sítí, kdy se půjde do větší hloubky a kopat se bude částečně i na náměstí 5. května,“ míní Petr Antoni, předseda spolku, který realizuje záchranu historického domu.

Mederhaus, jak je dům pojmenován po posledních německých majitelích, patří k nejzdevastovanějším památkám v centru Žatce. To se ale už brzy změní. Parta zdejších patriotů začala o jeho záchranu usilovat před dvěma roky. Nejprve založili spolek a poté dům koupili od soukromého vlastníka.

V rohu jedné z místnosti Mederova domu se našly čtyři mince, nejstarší je z...

„Faktické práce začaly letos v půli ledna. Nejdříve bylo nutné odstranit náletové dřeviny a množství sutě, teď už jsou čisté i sklepy, kde jsme odkryli historickou dlažbu, a objekt je staticky zajištěn,“ popsal Antoni.

Spolek chce z ruiny vybudovat kopii původního domu a zřídit tam muzeum. Kamenný dům patřil v minulosti mezi nejhodnotnější ukázky pozdně gotického obydlí, které bylo možno v Žatci najít, a již za první republiky byly do jeho útrob pořádány exkurze pro zvídavé návštěvníky města.

V roce 1959 už je však veden jako značně zchátralý a zkraje 80. let se zřítily krovy a střecha.

Expozice, která připomene stavební historii objektu, ale i Mederovu rodinu, která dům koupila v roce 1919, se má otevřít na přelomu let 2020 a 2021. Oprava vyjde skoro na 21 milionů, velkou část uhradí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a dary sponzorů.