Zapletal: Těší mě, že jsem zpátky v sestavě

Ostrava - Ve volejbalové reprezentaci býval nahrávačem číslo 1. Do letošní kvalifikace mistrovství Evropy ale Petr Zapletal vstoupil jako dvojka. Místo uvolnil Ondřeji Boulovi. Tak rozhodl reprezentační trenér Igor Prieložný. Jenže hned po prvním utkání, po prohře na Slovensku 0:3, se do základu vrátil.

"Snažím se vždy hrát co nejlépe, a proto jsem rád, že jsem zpátky v sestavě," uvedl Petr Zapletal před dnešním duelem se Slovenskem v Ostravě. "Člověk ale pořád musí dokazovat, že na to má."

Pomohlo vám, že jste s většinou spoluhráčů sehranější než Boula?
Určitě. Po sezoně jsem ale měl delší pauzu. K tomu jsme řešili s manželkou i problémové těhotenství. Boula tak dostal přednost. Ukázalo se však, že není s týmem tak sehraný. Přece jen je v kádru poprvé.

V Ostravě jste už hráli Světovou ligu. Jak na zdejší prostředí vzpomínáte?
Velmi dobře. Nehráli jsme tady jen Světovou ligu, ale už i nějakou kvalifikaci. A vždy úspěšně. Snad v tom budeme pokračovat.

Dá se říct, že halu znáte?
Jsou to tři roky, co jsme tady hráli. To zapomenete. Ale od úterka v hale trénujeme, takže to by nám mělo pomoci.

Mužstvo je spolu už téměř šest týdnů. Není to moc dlouho?
Většinou se před každým zápasem scházíme v úterý či ve středu, takže máme i nějaké volno. A pak, jádro týmu je pohromadě už dlouho, šest sedm let. Víme o sobě všechno, takže nějaká ponorková nemoc nehrozí.

Slováky musíte porazit a nejlépe bez ztráty setu. V tak složité situaci reprezentace už dlouho v kvalifikaci nebyla.
Dříve byl jiný způsob kvalifikace, hrálo se turnajově. Vše ale ovlivnil první zápas na Slovensku. Tam získat jeden dva sety, bylo by vše lepší. A škoda je i to, že jsme utkání v Maďarsku nedostali do tie-breaku.

Prohra se Slováky by znamenala konec nadějí na mistrovství Evropy. Nestraší vás to?
O tom se nebavíme. Všichni víme, že potřebujeme vyhrát 3:0.

Co bude rozhodovat?
Nejdůležitější bude naše podání a obrana v poli. Když nám to půjde, měli bychom uspět. Slováci ale mají dobrý tým. Důležitý bude začátek, nesmíme je nechat hrát jejich rychlou kombinační hru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž