Volejbalistky Prostějova - ilustrační foto

Volejbalistky Prostějova - ilustrační foto | foto: MF DNES

Italská generálka odhalila nedostatky volejbalových mistryň v obraně

  • 0
S bilancí dvou výher, jedné porážky a ziskem třetího místa na silně obsazeném turnaji v San Remu se z generálky před začátkem nového soutěžního ročníku vrátily volejbalistky Prostějova. České mistryně narazily na družstva z italské série A; postupně porazily Boloňu, prohrály s Giavenou a v duelu o konečné třetí místo podruhé porazily svého prvního soupeře.

"Kvalitou turnaj v San Remu opět nezklamal. Odehráli jsme tři opravdu těžké zápasy v rychlém sledu a ověřili naši formu a odhalili mezery ve hře," konstatoval trenér družstva Miroslav Čada. "Pořád je patrné, že celý tým je pohromadě pouze krátkou dobu a sehranost není ideální. Hlavně je to vidět, ve chvíli, kdy soupeř přitlačí. Obrana ještě není stoprocentní."

V úvodním střetnutí Hanačky přehrály Boloňu 3:1 a tahounem byla především smečařka Juliana Gomes. Semifinálový duel proti Giaveně ovlivnil výsledek první sady, kterou vyhrály Italky po boji 27:25. Český celek střídal dobré okamžiky se slabšími momenty, prohrál 1:3 a zůstal před branami turnajového finále. "V rozhodujících situacích se ukázalo, že týmu ještě chybí potřebná jistota. To se bude lepšit s odehranými zápasy," tvrdí Čada.

Test v San Remu

Volejbalistky Prostějova obsadily třetí místo na turnaji v San Remu. Dvakrát porazily Boloňu 3:1 a 3:2 a prohrály v semifinále s nováčkem italské série A Giavenem 1:3. Turnaje vyhrála Giavena, která ve finále zdolala druhý nejlepší celek uplynulého ročníku Ligy mistryň Cannes 3:2. Do domácí extraligové soutěže vstoupí obhájkyně titulu ve čtvrtek úvodním zápasem proti Šternberku.

Střetnutí o třetí místo přineslo velké drama a o vítězi rozhodovala zkrácená hra. Hanačky už prohrávaly 0:2 na sety, přesto výsledek otočily. "S bojovností a chutí do hry jsem byl spokojený," ocenil nasazení svých hráček prostějovský kouč.

Tři těžké zápasy naznačily, že také v nové extraligové sezoně bude VK Agel jediným favoritem na zisk domácího titulu a to samé platí také o Českém poháru. "Cíle jsou jednoznačné. V českých podmínkách se nemůžeme nikam schovávat. Máme sestavu, která musí vyhrávat," uznává Čada.

Menší ambice klubu jsou patrné v Lize mistryň, která startuje už 24. října a Prostějov v prvním utkání přivítá Rabitu Baku. "Letos budeme především sbírat zkušenosti. Sestava je výrazně omlazená a nemůžeme čekat zázraky. Každé vítězství by bylo velkým úspěchem," odhaduje Čada.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž