Volejbalisté se stěhují do Lipska

Karlsruhe - Po třech zápasech opouštějí čeští volejbalisté Karlsruhe. Na mistrovství Evropy zatím vyhráli jen jednou, a tak k novému prostředí vzhlíží s nadějí. "V Lipsku má být nová hala a víme, že se z Čech chystají autobusy," věří kapitán Ivo Dubš v podporu fanoušků. Před sebou mají ještě dva zápasy. Ty je mohou ještě teoreticky osunout do semifinále, ovšem také poslat předčasně domů.

Stěhování hráčům nijak zvlášť nevadilo, neboť nová dm-arena v rozestavěném veletržním komplexu v Karlsruhe jim zrovna do oka nepadla.

V její blízkosti jezdí bagry a další těžká technika, hlediště pro pět a půl tisíce fanoušků je postaveno z lešenářských trubek.

"Hala vypadá spíše jako hangár pro letadla než pro volejbal," zhodnotil její vzhled Petr Pláteník, ale ke kvalitě prostředí už tak kritický nebyl: "Nehraje se tady špatně. Nevím, proč se stěhujeme, ale musíme se podřídit. Mně to nevadí, budeme to mít blíže do Berlína a pak i domů," připomněl třetí město, které bude hostit závěrečné boje.

Lipsko nabídne českým fanouškům větší šanci zhlédnout a povzbudit národní tým, přece jen to do něj budou mít o pár set kilometrů blíže než do Karlsruhe u francouzských hranic. "Však už nám taky Tonda Lébl říkal, že se do Lipska chystají tři autobusy," prozradil Petr Zapletal.

Atmosféra se mu však líbila i v dm-areně. "Hala byla plná, přišli i na náš zápas," ocenil, že němečtí diváci povzbuzovali nejen své hráče.  Dva dny volna podle Zapletala právě českému týmu přijdou vhod.

"Trápíme se sami se sebou, vůbec nám to od poslední přípravy v Jablonci s Francií nejde. Budeme mít celý den trénovací, snad se z toho dostaneme a bude to lepší," přál si po nedělní výhře nad Slovenskem, před níž mužstvo proti Itálii a Německu uhrálo jediný set.

Podle trenéra Pavla Řeřábka si Němci změnu dějiště naplánovali čistě účelově. Halu v Karlsruhe dostavovali na poslední chvíli a domácí volejbalisté v ní nemohli moc trénovat, zato Lipsko už mají určitě perfektně vyzkoušené.

"Tak si tam naplánovali ty nejtěžší soupeře," mínil Řeřábek. Němci totiž opustili Karlsruhe s plným počtem šesti bodů, a pokud by se přes Francii či Itálii dostali do semifinále, útočili by na první medaili v historii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž