Volejbalisté budou bojovat o ME doma

Lucemburk - Už je jasné, kteří soupeři se postaví do cesty volejbalistům a volejbalistkám na cestě na mistrovství Evropy 2005. A také to, že muži i ženy odehrají jeden turnaj doma. Muže čeká v kvalifikaci: Ukrajina, Slovinsko a Estonsko. Ženy mají ve skupině celky Bulharska, Srbska a Černé Hory a Belgie.

 Obě volejbalové reprezentace se v kvalifikaci na příští mistrovství Evropy představí domácím fanouškům. Skupiny, do kterých byly české týmy v sobotu v Lucemburku zařazeny, se budou hrát systémem dvou turnajů: volejbalisté uspořádají od 14. do 16. května 2004 úvodní turnaj čtvrté skupiny, v ženské kvalifikaci se pak program třetí skupiny uzavře v České republice 17. až 19. září.

Muži v kvalifikační skupině narazí na Ukrajinu, Slovinsko a Estonsko; postupuje vítěz, naději má podle dosažené bilance i druhý celek konečné tabulky. Druhý turnaj se bude hrát v září ve Slovinsku.

České volejbalistky se utkají s výběry Bulharska, Srbska a Černé Hory a Belgie. Právě do Belgie se na počátku června příštího roku vydají na první třídenní klání, v září se pak bude hrát v dosud neupřesněné české hale. Postupový klíč je odlišný než u mužů - na ME 2005 do Chorvatska postoupí z každé skupiny dva týmy, které ještě doplní nejlepší družstvo z třetích míst.

V Lucemburku se v neděli nakonec muselo o pořadatelích turnajů rozhodovat losem. "U mužů překvapili Estonci, kteří v sobotu nejprve turnaj nechtěli, ale ráno najednou změnili názor," přiblížil jednání reprezentační trenér žen Stanislav Mitáč. "U nás ho nechtělo pořádat jenom Srbsko a při losu jsme měli štěstí, protože jet hrát v září o postup do Bulharska, to by asi bylo hodně těžké," oddechl si Mitáč.
 
O konkrétních dějištích turnajů bude vedení českého svazu teprve jednat. Místopředseda svazu Antonín Lébl nicméně připustil, že vážným kandidátem bude určitě Ostrava, kde letos reprezentanti odehráli základní část Světové ligy. A Mitáč si
zase nemohl vynachválit podmínky v Jablonci nad Nisou, kde jeho svěřenkyně na jaře úspěšně završily kvalifikační boje na minulý evropský šampionát.

Rozlosování kvalifikace ME 2005:
Muži:
Skupina 1:
Německo, Maďarsko, Portugalsko, Izrael.
Skupina 2: Španělsko, Slovensko, Chorvatsko, Bělorusko.
Skupina 3: Bulharsko, Řecko, Finsko, Belgie.
Skupina 4: Česko, Ukrajina, Slovinsko, Estonsko.
 
Ženy:
Skupina 1:
Rusko, Rumunsko, Řecko, Španělsko.
Skupina 2: Itálie, Ukrajina, Slovensko, Ázerbájdžán.
Skupina 3: Bulharsko, SČH, Česko, Belgie.


 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž