Zlínský volejbalista Vojtěch Navláčil na smeči.

Zlínský volejbalista Vojtěch Navláčil na smeči. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínští volejbalisté úspěšně zvládli generálku na play-off

  • 0
Hotovo ještě není. Ale o výhodu domácího prostředí v úvodních zápasech čtvrtfinále play-off může zlínské volejbalisty připravit jen totální kolaps. Za konečným čtvrtým místem vykročili domácí výhrou 3:2 nad pátou Ostravou.

Tři kola před koncem základní části na ni navýšili náskok na čtyři body a mají příznivý los. V dalším kole sice jedou na palubovku třetí Příbrami, ale pak narazí na dva týmy ze dna tabulky - Odolenu Vodu a Staré Město.

"Věřím, že si to pohlídáme," poznamenal trenér Fatry Zlín Roman Macek. "Je rozhodnuto," nepochybuje trenér Ostravy Zdeněk Šmejkal.

Ostrava má také přijatelný los, takže její čtvrtfinálový souboj se Zlínem je víc než pravděpodobný. V takovém případě se diváci budou mít na co těšit. Oba vzájemné zápasy nabídly pětisetové bitvy se spoustou krásných výměn.

"Byla by to zajímavá série, protože oba týmy hrají podobným stylem. Ale my se teď musíme soustředit na to, abychom uhájili páté místo," nechce Šmejkal spekulovat o čtvrtfinálovém soupeři.

Ostrava věřila, že bitvu o čtvrté místo zdramatizuje. Ve Zlíně začala skvěle. Výborně podávala, zatímco domácí špatně bránili v poli i na síti. "Chyběla tam bojovnost a dravost. Na spoustu balonů jsme se jen dívali," přiznal smečař Zlína Pavel Kolář.

Zlom nastal v koncovce druhé sady, v níž Zlín prohrával 16:19. Díky plachtícímu servisu skvěle hrajícího blokaře Vojtěcha Navláčila otočil skóre na 22:19 a stav srovnal. "V tomto postavení často bodujeme," upozornil Macek. "Před Vojtou podávají hráči se smečovaným servisem a soupeř pak má se změnou rytmu problémy."

Koncovku vyrovnané třetí sady ozdobila výměna, při níž míč snad dvacetkrát přelétl síť, aby na jejím konci hostující Mauler smečoval do autu. I díky tomu Zlín urval sadu pro sebe a zisk bodu ho uklidnil. Věděl, že Ostrava ho v tabulce nedožene. A přestože nezvládl následující koncovku, v tie-breaku uspěl.

"Do pátého setu jsme nastoupili s enormním odhodláním a ukázali svůj charakter," liboval si Macek.

Staré Město o víkendu kvůli počasí nehrálo, do Ústí vůbec nedorazilo. Zápas se bude dohrávat ve čtvrtek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž