DÁVEJ TO TAKY MNĚ. Český blokař Aleš Holubec našeptává během utkání s Makedonií

DÁVEJ TO TAKY MNĚ. Český blokař Aleš Holubec našeptává během utkání s Makedonií nahrávači Jakubu Janouchovi. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Holubec se po divokých Korejcích těší na klasický volejbal

  • 0
Už jsme se srovnali! Znovu jsme připraveni hrát! Na tom se shodují volejbaloví reprezentanti. Od úterka se v Opavě připravují na další dva zápasy Světové série. V pátek od 18 hodin a v sobotu od 16.00 hostí Portugalsko. Do opavské víceúčelové haly se sjeli po krátkém volnu, po tom, co se vrátili ze své nejdelší cesty – do Jižní Koreje. "S časovým posunem to bylo horší po cestě tam, nazpátek to bylo snadnější," řekl reprezentační kapitán a blokař Aleš Holubec.

Co vám ukázaly dosavadní zápasy ve Světové lize?
Hlavně to jsou pro nás nové zkušenosti. Určitě dokazujeme že Česko mezi špičku patří. Můžeme se srovnávat se světem. Jsem rád, že jsem chytil generaci, která světovku hraje. Navíc po dlouhých jedenácti letech.

To českému výběru umožnilo její rozšíření.
To ano, a tím šla možná i úroveň o něco dolů. Nechci tím však naše výkony, ani Světovou ligu snižovat. Těší mě, že se zástupci České volejbalové federace postarali o to, že soutěž hrajeme.

Národní tým nepostoupil na letošní mistrovství světa. V čem Češi zaostávají za světovou špičkou?
Kvalifikace jsou ošemetné. Musíte mít i trochu štěstí na los. My se ale letos můžeme odpíchnout od kvalifikace na Evropu, v níž jsme uspěli. Mužstvo se omladilo, a přesto jsme dokázali postoupit. Zvládli jsme to bez takových hvězd jako jsou Štokr a Konečný.

Ale čím to je, že český výběr přece jen na týmy z absolutní světové špičky nestačí?
Chybějí nám větší zkušenosti. Pokud jde o světovku, tak se nedá říct, že zaostáváme. Hrajeme ji první rok, na někoho to vše kolem sem tam dolehne. Ale určitě si vedeme dobře, pokud si to nepokazíme zbývajícími čtyřmi zápasy.

Teď vás v Opavě čekají Portugalci. Kdo vás z nich nejvíce zaujal?
Už dlouhodobě se mi líbí jejich nejzkušenější hráč José Joăo. Pro mě to je jeden z nejlepších útočníků světa na středu. Přes svou menší výšku (měří 195 centimetrů - pozn. red.) je opravdu perfektní a je vidět, že v Portugalsku je persona, hráči za ním jdou. Mám ho jako jednoho ze svých vzorů.  Zajímavým hráčem je i smečař Alexandre Ferreira, ale zatím má nevyrovnané výkony.

Co bude pro vás, pro blokaře, v utkáních s Portugalci nejtěžší?
Spíše se těším na jejich klasický volejbal. Korejci se na hřišti neuvěřitelně točí, jejich systém je úplně jiný než hrajeme v Evropě. Takže budu rád, kdy teď bude pořádek na síti a budu vědět, kdo má smečovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž