Markéta Sluková a Kristýna Kolocová (vlevo)

Markéta Sluková a Kristýna Kolocová (vlevo) | foto: FIVB

Češi zkusí na ME v plážovém volejbalu v Cagliari zaútočit na medaile

  • 0
Už dvanáct let trvá čekání na českou medaili z mistrovství Evropy v plážovém volejbalu. Šance změnit to se nabízí na nadcházejícím evropském šampionátu, který začne v úterý v italském Cagliari. Naděje si dělají především vítězky pražského turnaje Světového okruhu Markéta Sluková a Kristýna Kolocová, ale i stále se zlepšující Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou.

Mezi muži se představí Robert Kufa s Janem Hadravou a Jan Dumek s Přemyslem Kubalou, který bude ve čtyřiceti letech nejstarším účastníkem turnaje.

Z evropské beachvolejbalové scény vozily medaile Eva Celbová (dnes Ryšavá) se Soňou Novákovou. Titul získaly v letech 1996 a 1998, bronz přivezly v letech 1997, 1999 a z Basileje 2002. V soutěži mužů se mistry Evropy stali Marek Pakosta a Michal Palinek v roce 1996, Milan Džavoronok a Václav Fikar byli o rok dříve stříbrní.

Kolocová se Slukovou vyhrály před devíti dny v Praze svůj první turnaj Světového okruhu. "Když se všechno sejde dohromady, můžeme o medaile hrát," řekla Sluková po úspěchu na Štvanici. "Každý turnaj je ale úplně jiný a neočekáváme, že to takhle půjde všude. Ale na každý turnaj jedeme vyhrát," řekla Kolocová.

V soutěži žen nepřijedou obhajovat titul rakouské sestry Schwaigerovy, protože Doris o víkendu v Badenu oznámila, že končí kariéru. K favoritkám patří německé páry v čele s Laurou Ludwigovou a Kirou Walkenhorstovou. K italským nadějím na úspěch patří dvojice Marta Menegattioová, Viktoria Orsiová Tothová.

Kufa s Hadravou označili mistrovství Evropy za vrchol sezony. "Hlavní je postup ze skupiny a pak to budeme brát zápas po zápasu. Umístění do desítky by bylo super," vyhlásil Hadrava, letos nejvíce bodující hráč české extraligy.

Navázat na loňský triumf se pokusí španělský pár Pablo Herrera, Adrian Gavira. K favoritům patří Lotyši Janis Šmedinš, Aleksandrs Samoilovs, Nizozemci Alexander Brouwer a Robert Meeuwsen a Italové Paolo Nicolai a Daniele Lupo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž