Polští volejbalisté oslavují vítězství v zápase mistrovství světa.

Polští volejbalisté oslavují vítězství v zápase mistrovství světa. | foto: FIVB

Polsko bude na MS volejbalistů útočit na třetí titul v řadě

  • 0
V pátek začne mistrovství světa volejbalistů, které se místo potrestaného Ruska koná v Polsku a Slovinsku. Poláci budou útočit na třetí titul za sebou. Znovu se bude hrát v hale Spodek v Katowicích, kde polští volejbalisté získali titul v roce 2014. Tentokrát se zde vedle některých skupin odehrají obě semifinále a zápasy o medaile. Slovinsko pořádá zápasy finálového turnaje mistrovství světa poprvé, má pro něj připravenou halu v Lublani.

Polští favorité, kteří vyhráli také MS 2018, se budou muset obejít bez svého hvězdného smečaře Wilfreda Leóna. Kubánský rodák není fit po červnové operaci kolena. Hráli bez něj i v letošním ročníku Ligy národů, v jejímž červencovém finálovém turnaji obsadili třetí příčku.

Tuto elitní soutěž národních týmů vyhráli Francouzi, kteří před rokem překvapivě triumfovali na olympijských hrách. Ve finále Ligy národů porazili 3:2 na sety výběr Spojených států amerických, který se tak rovněž zařadil mezi favority. Na mistrovství světa budou Američané obhajovat bronzové medaile, ale na loňské olympiádě skončili až desátí.

Volejbalistky v kvalifikaci o ME znovu vyhrály, bez ztráty setu uspěly ve Finsku

Velká očekávání jsou spojená s tradičními volejbalovými velmocemi Itálií, Brazílií a Srbskem. Celkem bude na šampionátu 24 týmů rozdělených do šesti skupin. První dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky ze třetích míst postoupí do osmifinále, kdy začne vyřazovací část. Tento formát nahradil systém několika různých skupin před semifinále a finále, kterým se hrálo ještě před čtyřmi lety. Světový šampionát vyvrcholí 11. září.

Česká mužská volejbalová reprezentace bude potřetí za sebou na mistrovství světa chybět. Naposledy startovala v roce 2010, kdy skončila desátá.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž