Zlínské libero Přemysl Obdržálek trénuje příjem podání

Zlínské libero Přemysl Obdržálek trénuje příjem podání | foto: Jan Karásek, MAFRA

Ústí bez Bicana ostravského extraligového lídra nemučilo

Senzačním skalpem mistra z Českých Budějovic namlsali diváky, ovšem vedoucí Ostravu už nenachytali. Navzdory sobotnímu krachu 0:3 (-18, -20, -19) zakončili volejbalisté Ústí první třetinu extraligy se solidní bilancí 4 výher a 6 porážek. "Ani jsme v to nedoufali, přesto mám pocit, že jsme ještě něco pokazili," dumal prezident klubu a trenér Miroslav Přikryl. Myslel dobře rozehraný a nakonec ztracený duel s Havířovem.

"A pak Kladno, které nás podcenilo a my to nevyužili." Další plus 7. celku tabulky kromě parády s Budějovicemi? "Příjemné body byly i v Benátkách," míní Přikryl.

Smečař Miroslav Mooz o první části soutěže tvrdí: "Průměr." Lídr z Ostravy nedal mladíkům byť jen malou šanci. Když ve druhé sadě polevil a domácí přetočili z 9:13 na 14:13, hned zase zabral a odskočil.

"Vyslali jsme signál, že se u nás těžko hraje, takže Ostrava přijela perfektně připravená, nepodcenila sestavu a hrála odpovědně od prvního míče," ocenil Přikryl.

Stále chybí kapitán a asistent Milan Bican. V dresu sice stál mezi náhradníky, ale pouze si gumovým posilovadlem procvičoval zdravé rameno. "Lékaři tvrdí, že by do čtrnácti dnů mohl začít smečovat," slyšel kouč nadějné prognózy.

Právě Bicanova absence se podle ostravského blokaře Přemysla Kubaly podepsala pod jasný výsledek. "Je vůdčí osobnost, mladíci si s tím sami neporadí. Dělali strašně chyb na servisu i v útoku," viděl.

Přikryl namítl: "Dneska by to ani s Bicanem nebylo jiné." Přesto je jeho comeback toužebně očekávaný. "Zkušenostmi nás mladé uklidní, dodá jiskru," uvažuje Mooz, který Bicana na smeči zastupuje. "Ale ne v jeho roli lídra. Toho hledáme, i když Moník se snaží."

Druhá třetina extraligy bude pro Ústí obtížnější. "Slabší máme venku, doma spíš první půlku tabulky," mrknul na los Přikryl. Play-off by bral jako obrovský úspěch, vidí to ale stále spíš na skupinu o udržení.

"Když už do ní půjdeme, tak ať je to s klidným náskokem," přeje si. A rozpočet? Klub jede na úsporný režim, tým je poloprofesionální, podmínky horší než loni. Sponzoři podpis smluv oddalují, město snad přispěje. "Máme nějakou částku navrženou. Až projde zastupitelstvem, můžeme říct: Ano, podrželo nás," nepředbíhá Přikryl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž