České plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Sluková při...

České plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Sluková při olympijském utkání s Brazilkami. (6. srpna 2016) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Splnilo se, v co doufaly. Teď už Sluková s Hermannovou touží po Tokiu

  • 2
První společná sezona. A hned s olympijskou příchutí. Plážové volejbalistky Markéta Sluková-Nausch a Barbora Hermannová prožily rok korunovaný stříbrnou medailí z mistrovství Evropy a účastí na hrách v Riu. Oznámily, že by spolu rády pokračovaly až do olympijského Tokia.

„Splnilo se opravdu všechno, v co jsme doufaly,“ hodnotila zkušenější Sluková-Nausch, která si po olympijském turnaji vzala dlouholetého trenéra Simona Nausche.

Společně si své „ano“ řekli v polovině září ve Spojených státech. „Svatbu jsme plánovali už tři roky a tušili jsme, že by to mělo přijít po hrách v Riu. Že jsme se brali zrovna v Americe, vyplynulo ze situace,“ přiznala 28letá Sluková-Nausch.

Po návratu do Prahy však český beachvolejbalový pár nemluvil pouze o svatbě, ale ohlédl se i za vyvedenou premiérovou sezonou. V ní prožila Barbora Hermannová svůj první turnaj pod pěti kruhy a s úsměvem na tváři vyprávěla: „Pro mě osobně to byl nejlepší rok na písku. Jsem strašně vděčná, že jsme to všechno zvládly. Doufám, že v Tokiu bude výkon lepší.“

Stihly toho opravdu mnoho. Byly stříbrné na mistrovství Evropy, vyhrály turnaj v Antalyi a zahrály si čtvrtfinále prestižního turnaje kategorie major v Klagenfurtu. A nesmí se zapomenout ani na vysněnou olympiádu, kam se probily z dodatečné světové kvalifikace.

„Před rokem v červenci jsem o Riu vůbec nesnila. Poté, co jsme se daly dohromady s Markétou, šance se zvýšily. Přesto to bylo hrozně daleko,“ ohlédla se Hermannová, o tři roky mladší než její sportovní partnerka. Nemohla nevzpomenout ani kvalifikační turnaj v Soči. „Tam jsme si opravdu prošly peklem. Ale uvědomily jsme si, že se dveře otevírají.“

Nyní už přemýšlejí o další společné kariéře. Jejím vrcholem by měla být olympiáda v Tokiu 2020.

„Hodně týmů se rozpadá. Bude se měnit i systém turnajů. My však budeme stále trénovat a dřít, abychom se do Japonska podívaly,“ slíbila Sluková-Nausch.

Českou dvojici teď čeká odpočinek. Poté se vrhnou na nabírání kondice a v listopadu je čeká halový turnaj v Pelhřimově. „Ten už bude v rámci přípravy na další sezonu. Budeme zkoušet plno nových věcí,“ řekla Hermannová.

Letošními výkony se zařadily do širší světové špičky. Během dalších turnajů by svou pozici přinejmenším rády udržely a opět se kvalifikovaly na olympiádu. Času na to budou mít dost. Téměř tři roky. A nyní to zvládly i v té nejkratší možné době.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž