Slovinská radost v semifinále mistrovství Evropy | foto: CEV

Nadutí Poláci? I ti se sklonili. Malá země pod Triglavem žije volejbalem

  • 9
První semifinále na evropském šampionátu volejbalistů rozhodně nedopadlo podle předpokladů. O zlato si zahrají Slovinci. A kouč Poláků po prohře 1:3 litoval, že jeho muži dovolili soupeři roztáhnout křídla. Polská média za zlomový okamžik označila chybu rozhodčího v koncovce prvního setu, zato ve Slovinsku se radují z vítězství nad „arogantním“ týmem.

Polská reprezentace vyhrála poslední dvě mistrovství světa, v srpnu si poradila se Slovinci v olympijské kvalifikaci, ale ve čtvrtek večer v lublaňském kotli s téměř 12 tisíci diváky byla poražena. „Ztratili jsme trochu hlavu. A taky správné vnímání a pocit hry,“ bilancoval belgický trenér Vital Heynen.

„Začali jsme velmi dobře, měli pár bodů navrch a vedli 20:17. Najednou jsme jim dovolili hrát. Do té doby jsme měli zápas pod kontrolou, i když jsme nehráli kdoví jak dobře. Ale nechali jsme je roztáhnout křídla,“ litoval Heynen.

Marně upozorňoval právě za stavu 20:17 na chybný verdikt rozhodčího. Slovinci podle něj zahráli čtyři údery, ale místo čtyřbodového náskoku měli Poláci jen dvoubodový. „Jedna akce, zjevná chyba sudího. V té chvíli se hra Poláků zhroutila jako domeček z karet,“ komentovala to polská televize TVN24.

Na otázku, zda budou bronzové medaile jen slabou útěchou, Heynen přikývl. „Přijeli jsme bojovat o zlato. Musíme zjistit, co nefungovalo. O sobotě nikdo nechce mluvit,“ přiznal.

Slovinský tým se překonával a dokázal ubránit i naturalizovaného Kubánce Leóna. „Ukázali jsme jim, že nás nemůžou podceňovat. I když přivedli Leóna, kterého každý považuje za boha. Finále jsme si zasloužili,“ řekl smečař Klemen Čebulj.

Slovinská postupová radost:

Podle slovinských médií volejbalisty motivovaly i sebevědomé, až arogantní komentáře Poláků před semifinálovým zápasem.

„Podcenili nás, ale my jim v horkém kotli předvedli, kdo je králem Lublaně. Říkali, že máme úzký kádr a je nás jen šest. Ale nás bylo dvanáct tisíc,“ připomněl blokař Alen Pajenk, hrající právě polskou ligu za Radom, kolik fanoušků měli ve čtvrtek večer domácí v zádech.

Souboj o zlato si mohou Slovinci v neděli zopakovat s Francií, s níž v roce 2015 prohráli, nebo narazí na Srby. O tom se rozhodne dnes v Paříži. „Jestli budeme hrát takhle, nikdo nás nemůže zastavit,“ dodal kapitán Tine Urnaut, s 18 body nejlepší hráč vítězné sestavy. Slovinci navíc budou mít výhodu, že hráli již ve čtvrtek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž