Miroslav Čada radí volejbalistkám Prostějova

Miroslav Čada radí volejbalistkám Prostějova | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Kubánské námluvy vyšly Čadovi až napotřetí. A Prostějov mohl posílit

  • 0
Až na třetí pokus byl při hledání posil na Kubě úspěšný trenér volejbalového Prostějova Miroslav Čada. V posledních osmnácti měsících se dvakrát vracel ze zámoří s prázdnou. Tentokrát to už vyšlo a na základě dohody trenéra s vedením kubánské volejbalové federace budou v sestavě českých šampionek nastupovat Melissa Vargasová a Sulian Matienzová. Smlouvy byly v obou případech uzavřeny na rok s dvouletou opcí.

„Jednání byla náročná a nešlo o peníze. Kubánský volejbalový svaz měl podmínky, které bylo třeba splnit. Jednou z nich byla garance startů v Lize mistryň, aby získaly další zkušenosti,“ přiblížil složité okolnosti příchodu Čada. „Současně jsme museli dát záruku, že hráčky budou v České republice studovat. Bez této podmínky by je do Česka nepustili,“ dodal kouč.

Dohoda zástupců prostějovského klubu a vedení kubánského volejbalu může znamenat průlom v přestupu hráček z ostrovního státu. Poprvé u něj totiž neasistovali manažeři volejbalistek. A díky uzavřené smlouvě budou obě smečařky v zahraničí legálně a současně nepřijdou o možnost reprezentovat.

„Kubánský svaz chtěl garanci startů v Lize mistryň a hráčky u nás musí studovat.“

Miroslav Čada, trenér VK Agel Prostějov

„V minulosti to bylo jinak. Pokud se kubánské hráčky rozhodly hrát v Evropě, odešly nelegálně a nejdříve je čekal dvouletý trest od Mezinárodní volejbalové federace. To byl případ i naší Liannes Simonové. Odešla z Kuby a pouze trénovala v Curychu, odkud jsme ji získali do našeho týmu,“ uvedl Čada.

Od obou posil si kouč domácích mistryň slibuje především zlepšení hry v útoku. Mezi velké přednosti volejbalistek patří tvrdé smečované podání. „Vyznávají útočný styl a snaží se co nejúčinněji zakončit každou akci,“ cení si kouč.

Po příchodu kubánských hráček se kádr Prostějova omladí. Vagrasové bude v říjnu teprve šestnáct a je považována za velkou naději světového volejbalu. Kapitánce kubánského nároďáku Matienzové je dvaadvacet.

„Jsou hodně mladé, ale volejbalově jsou na výši a atleticky jsou také dobře připravené,“ míní Čada, podle něhož se v přípravě poprvé představí 10. října. Do té doby budou startovat na Světovém poháru v Japonsku a v olympijské kvalifikaci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž