Český volejbalista Ondřej Hudeček útočí přes německý dvojblok.

Český volejbalista Ondřej Hudeček útočí přes německý dvojblok. | foto: fivb.org

Nesmyslný systém volejbalového MS bolí víc než prohry, říká kapitán Čechů

  • 79
Můžou se zlobit, nadávat na systém šampionátu, připomínat suverenitu z úvodu mistrovství. Ale úterní porážka od Němců české volejbalisty odsunula na poslední místo čtvrtfinálové skupiny. Na místo, ze kterého mohou uvažovat jen o konečné 9. - 12. příčce. "Byl to náš nejhorší zápas, ve všech směrech," přiznal kapitán týmu Ondřej Hudeček.

Už jste prohru rozdýchali?
Nějak už jsme to strávili, ale byli jsme zklamaní. Přitom do té doby jsme odehráli všechny zápasy kvalitně.

Zbývají vám do finiše síly? Hlavně asi ty psychické.
Pořád je o co hrát, je rozdíl být devátý a dvanáctý. Vypadá to, že asi budeme hrát s Francií, a té máme přece co vracet, motivace určitě je. Teď máme dva dny volno, trošku si odpočineme, vyvětráme hlavy, a pak do toho zase půjdeme.

Do čtvrtfinále jste postoupili z prvního místa...
... a měli jsme nejméně výhodnou pozici. Systém byl proti nám, bylo nesmyslné hrát dva nejdůležitější zápasy těsně za sebou. Asi je to i tím, že my jsme mančaft, který je ve světovém žebříčku na 36. místě, takže je normální, že se program bude podřizovat těm, co stabilně podávají dobré výkony a jsou na předních místech. A nám to budou hodně ztěžovat. Nedá se s tím nic dělat.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Co třeba postavit si hlavu a říct: Tohle jste přehnali.
My jako hráči nebo trenéři nemáme na takové úvahy čas, musíme se soustředit na zápasy. A kdybych se začal zabývat ještě tímto, tak je to cesta do pekel. Jedině kdyby vedení federace se pokoušelo o protest... Ale to je asi stejně zbytečné.

Zvláštní rozlosování dopadlo nejvíc právě na vás, že?
Bohužel lepší mančafty už kalkulovaly dopředu, my jsme se soustředili na jednotlivé zápasy s tím, že chceme každý vyhrát. A trošku se nám to vymstilo. Zkušené týmy prostě věděly, že mistrovství světa se láme až v dalších skupinách, a dovolily si některé zápasy vypustit. To je naše daň za to, že jsme se dostali mezi elitu.

Vy jste se nesnažili víc taktizovat?
V první skupině jsme nic takového dělat nemohli, potřebovali jsme s Bulhary vyhrát, abychom šli do lépe hratelné skupiny. Ani když jsme hráli s Amerikou, nás nenapadlo takto uvažovat. Nevěděli jsme, co se bude dít potom. Ale velké mančafty prostě koukaly dál.

Co pro příště lobbovat za jiný systém?
Určitě to bude jinak, protože tohle mistrovství bylo stavěno na míru Italům, aby vyhovovalo pořadatelům. Je dobře, že se hrálo v hodně městech, ale pro družstva je to úplně nesmyslné. My máme pozitivní bilanci a budeme hrát o poslední místa. Jen proto, že nám na mistrovství nevyšel jeden jediný zápas. Tohle nás mrzí víc než prohra.

Čeká vás stěhování do Florencie a závěr bojů. Už máte plány do zbývajících duelů?
Chceme udržet herní obrázek ve dvou zápasech, co nás ještě čekají, protože každý takový zápas je nenahraditelná zkušenost. A je to důležité i pro mistrovství Evropy, které se za rok hraje v Čechách. Každý zápas, který vyhrajeme proti velkým týmům, nám zvedá kredit, prestiž, sebedůvěru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž