Plážoví volejbalisté Michal Bíza (vlevo) a Pavel Rotrekl

Plážoví volejbalisté Michal Bíza (vlevo) a Pavel Rotrekl | foto: Petr Koten, iDNES.cz

Na MS jedeme překvapit, řekli čtenářům plážoví volejbalisté Bíza a Rotrekl

Nejúspěšnější český pár v plážovém volejbalu Michal Bíza a Pavel Rotrekl si se čtenáři iDNES.cz povídal o ambicích na světovém šampionátu, o začátcích své spolupráce i sázení na zápasy. On-line rozhovorem startuje seriál Škola plážového volejbalu.

"Na světový šampionát jedeme s přáním postoupit ze skupiny a udělat co nejlepší výsledek. Jsme nasazení jako číslo 19, já bych ale s takovým umístěním spokojený nebyl,"  říká Michal Bíza krátce před odletem do norského Stavangeru, kde už ve čtvrtek 25. června vypukne mistrovství světa.

Pár Bíza, Rotrekl může směle myslet výš. Ve své první sezoně se už zabydleli v elitní desítce na turnajích Světového okruhu. Zásluhu na tom měla sedmá příčka v Šanghaji a devátá pozice z Říma.

"Nejvíc jsme si užili turnaj v Římě. Ten turnaj nám vyšel, i když jsme měli zdravotní problémy," shodují se oba volejbalisté.

plážový volejbalista Pavel Rotreklplážový volejbalista Michal BízaODPOVĚDI Michala Bízy a Pavla Rotrekla  ČTĚTE ZDE

Své úsilí ale Rotrekl s Bízou napínají k olympiádě 2012. "I ve druhé půlce sezony proto chceme dělat stejně dobré výsledky jako doposud. Potřebujeme body, abychom se do Londýna kvalifikovali."

 A jak se dali Bíza s Rotreklem dohromady? " Já byl v té době zraněný a nevěděl jsem, co bude dál. A najednou se ozval Michal s nabídkou spolupráce," popisuje Rotrekl zrod úspěšného páru.

"Sice jsme jenom dva, ale kolem nás se motá spousta dalších lidí, takže i v plážovém volejbalu parta je," smetl "přeběhlík" Michal Bíza čtenářskou otázku na stesk po partě v "šestkovém" volejbalu.

On-line rozhovor s Pavlem Rotreklem a Michalem Bízou otevřel projekt iDNES.cz a Mladé fronty DNES Škola plážového volejbalu, který čtenáře uvede do pravidel a základů tohoto sportu. Seriál startuje 2. července na stránkách regionální přílohy MF DNES.

Společně s Pavlem Rotreklem při odpovědích potvrzovali, že dobrá nálada a smysl pro humor jim rozhodně neschází.

"Odpočinek." Tak lapidárně pojmenoval Bíza disciplínu, ve které dovede konkurovat světové špičce. Vzápětí ale oba zvážněli. "Já mám srovnatelný servis se špičkou, ale zároveň i spoustu rezerv." A Rotrekl ho doplnil: "Srovnatelní budeme tak za dva, za tři roky. Je to otázka tréninku."

Došlo také na téma kurzových sázek v plážovém volejbalu. "My hráči jsme navíc podepsali prohlášení, že na výsledky sázet nebudeme. Já vím, že sází někteří trenéři. Ale ne na své hráče. Bývá to tak, že trenéři holek sázejí na muže a naopak," vyloučil Bíza možnost "puštěných" zápasů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž