Motto volejbalistů: Riskuj, hlavně při podání

  • 3
Brno - Hop anebo trop. Všechno nebo nic. Extraligové volejbalisty JMP Brno lze směle označit za kaskadéry. Kdyby tihle mladí dravci hráli tenis, nazýval by se jejich styl servis-volej. Všechno se u nich odvíjí od razantního podání.

"Když získáme míč a dáme lehké podání, tak si soupeř snadno přihraje a dá to na zem. Pak je to 1:1. My ale musíme servisem vyhrát 2:0," nastiňuje filosofii šestého týmu extraligy jeho trenér Petr Juda.  "Takhle se hraje moderní volejbal."

Když loni Brňané vstoupili do nejvyšší soutěže a dávali dohromady tým, vybíral si kouč především perspektivní ranaře. Ti přesně zapadli do jeho pojetí volejbalu.
"Našimi prioritami jsou útok servis. Když máme jistotu v útoku, můžeme si riskantním podáním přilepšit," vysvětluje Juda.

Může se zdát, jakoby nebylo nic snazšího. Jenže ono spíš není nic riskantnějšího.
"Pokud soupeře tlačíme servisem, máme navrch. Ale stává se také, že při podání nemáme svůj den," upozorňuje smečař Brna Michal Hrazdira.

Proto jde občas z brněnských výsledků hlava kolem. V úvody sezony už stihli Brňané snadno prohrát s průměrným Zlínem, ale také málem skolit mistrovské Kladno.

Odhadovat umístění klubu by tak bylo velkým hazardem. "A také by byla hloupost zbytečně svazovat náš tým konkrétními cíli," říká Juda.

Raději si počká, jakou pozici jeho ranaři od boku vystřelí. Další představení je čeká zítra v Příbrami.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž