Souboj o zlato mezi kadetkami: Klára Nejedlá (uprostřed) a Kateřina Voldřichová z Madety České Budějovice na bloku, vlevo Lucie Kotlasová z Olympu Praha.

Souboj o zlato mezi kadetkami: Klára Nejedlá (uprostřed) a Kateřina Voldřichová z Madety České Budějovice na bloku, vlevo Lucie Kotlasová z Olympu Praha. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mladé budějovické volejbalistky uhrály titul, poradily si s baštami

  • 0
Před čtyřmi lety začal Jan Vobr pracovat na projektu dívčí složky ve Volejbalovém klubu České Budějovice. Za tak krátký čas slaví klub první titul. Jan Vobr měl dost zkušeností z Českého Krumlova, kde byla právě dívčí složka řadu let úspěšná. Hrávaly se tu nejvyšší tuzemské soutěže mladších i starších dorostenek, později kadetek a juniorek.

"Tohle je první titul v kraji od dob, kdy ve Slavii působil Vladimír Budínský," připomněl zkušeného trenéra. Ale už je to pár let. Nebyl si jistý, zda Budínského tým vyhrál i soutěž mladších dorostenek.

Letošní titul je také dílem trenéra Josefa Lundáka a jeho asistenta Luboše Klímy. Do dvou finálových turnajů postoupily dlouhodobě špičkové kluby v Česku. Olymp Praha, Brno, Ostrava a Madeta.

V Praze v hale Olympu hned v prvním utkání prvního turnaje Jihočešky nestačily na Ostravu. Prohrály 0:3. To nebyl start na titul. Ale v dalším souboji zdolaly i silné Brno 3:0 a zvládly také zápas s Olympem, který porazily 3:2.

Doma hrály první utkání s Brnem. "Bylo jasné, že kdo vyhraje, udělá krok k titulu. Poražený už měl malou šanci, že soupeřky přeskočí," přiblížil trenér týmu Madety Josef Lundák.

Jeho celek ve druhém turnaji po třech setech prohrával s Brnem 1:2. Ukázal však svoji sílu. Zápas otočil a vyhrál 3:2. "Utkání bylo z obou stran nervózní," všiml si kouč. Přiznal, že čtvrtý set byl spíš dílem velké nervozity Brna, které nedokázalo udělat třetí krok a vyhrát i třetí set.

"Tie-break, to už bylo z naší strany dobré. Hráčky předvedly svoji hru," chválil tým, kde nechtěl žádnou stavět před ostatní. Jmenoval jen základní sestavu: nahrávačka Klára Nejedlá, univerzálka Zuzana Dušilová, blokařky Nikola Chocholová a Kateřina Voldřichová, smečařky Veronika Klímová a Michaela Kubíčková a libero Lucie Juračková.

Dále byly v kádru držitele titulu Nikola Schwachová, Šárka Boušková, Anežka Sebroňová, Tereza Reichlová, Klára Konýčková, Jiřina Palečková a Adéla Prokopiusová.

Souboj o zlato mezi kadetkami: Lucie Kotlasová (uprostřed) z Olympu praha smečuje přes českobudějovické Kláru Nejedlou (vlevo) a Nikolu Chocholovou.

Souboj o zlato mezi kadetkami: Michaela Kubíčková (uprostřed) z Českých Budějovic smečuje přes dvojblok Olympu Magdalena Dostálová (vlevo) a Lucie Kalhousová.

Další dvě utkání ve své hale Madeta v rozhodujícím turnaji vyhrála 3:0. I když s Ostravou se ještě o dva sety musela poprat. Pak už byl čas na radost. Tým měl společný oběd a později si hráčky daly slovo u jedné z nich, aby si oslavy prodloužily.

Když měl Josef Lundák říct, co ho nejvíce při práci s týmem potěšilo, byl to přístup jeho svěřenkyň. "Hráčky chtěly pracovat, poctivě trénovaly. Daly volejbalu hodně. Nikdo se neflákal a to pro nás byla ta největší radost." Potěšení až k titulu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž