Jakub Janouch v dresu reprezentace

Jakub Janouch v dresu reprezentace | foto: Profimedia.cz

Los ME? budeme muset hodně makat, říká volejbalový reprezentant Janouch

  • 0
Itálie, Slovinsko, Bulharsko, Bělorusko a Černá Hora. To jsou soupeři českých volejbalistů ve skupině B mistrovství Evropy, které jim určil čtvrteční los v Helsinkách. Národní mužstvo svou skupinu odehraje v Ostravar Aréně.

Šampionát se kromě Ostravy uskuteční letos od 1. do 19. září v polských městech Krakov, Gdaňsk a Katovice, v estonském Tallinu a finském Tampere. 

Volejbalisté mají na mistrovství Evropy ve skupině Itálii i slovinské vicemistry

„Itálie, Slovinsko a Bulharsko jsou týmy z úzké evropské špičky, takže budeme muset hodně makat a ukázat to nejlepší, co v nás je. Pokud jde o Bělorusko a Černou Horu, tak tam musí být náš cíl jen vítězství,“ komentoval los třicetiletý reprezentační nahrávač Jakub Janouch, který se momentálně v Bělorusku připravuje s reprezentací na dnešní duel Evropské ligy proti Turecku. Dodal, že pro řadu hráčů českého týmu bude mistrovství Evropy vyvrcholením reprezentační kariéry.

Jakub Janouch je spolu se smečařem Janem Hadravou ambasadorem mistrovství Evropy. „Je to pro mě velká čest, zvlášť když se bude hrát v Ostravě, kde žiju.“

Tuší, co ho jako velvyslancem šampionátu čeká? „Jako první mě napadlo, že se budu muset více věnovat médiím,“ usmál se. „A že asi budu i víc vidět. Doufám, že budu tím správným ambasadorem.“

Každopádně ho potěšilo, že Češi budou hrát v jeho rodném městě, byť za ostravský klub nikdy nehrál. V extralize ale začínal v Opavě a po angažmá ve Zlíně a Liberci působil v Německu a Polsku, přičemž nyní táhne Lvy Praha.

Český volejbalista Jakub Janouch odehrává míč v zápase s Belgií.

„Jsem z Moravskoslezského kraje, a tak mě vždy moc potěší, když se tam koná nějaká akce. Ten region si to zaslouží, protože je v něm spousta volejbalistů, ať profesionálů, anebo amatérů,“ uvedl Janouch.

Toho, že se dostal do reprezentace, si hodně cení. „Pro každého sportovce je to určitě obrovská motivace. Každý, kdo dělá sport, by k tomu měl nějakým způsobem cílit,“ prohlásil.

Dodal, že v mládí na sobě hodně pracoval i mimo pravidelné společné tréninky. „Takže pro mě je veliké zadostiučinění být součástí národního týmu.“

Jakuba Janoucha by nesmírně potěšilo, kdyby na mistrovství Evropy mohli přijít diváci. „A zaplnili Ostravar Arénu, která je obrovská. Věřím, že se to povede. Bylo by skvělé, kdyby nám diváci fandili naživo a my se jim za to odměnili skvělým výkonem a vítězstvími.“

V Ostravě se bude hrát nejen základní skupina, ale také osmifinále a čtvrtfinále. Souboji o medaile šampionát vyvrcholí v Katovicích.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon