Václav Kopáček (uprostřed) ještě v dresu Ústí.

Václav Kopáček (uprostřed) ještě v dresu Ústí. | foto: MF DNES

Kopáček kdysi podával Jeslínkovi míče, teď ho střídá v Liberci

  • 0
První přestup v kariéře zažil volejbalista Václav Kopáček. Ve 29 letech. Kvalitní výkony v této sezoně ho vyšvihly z průměrného a finančními problémy strádajícího Ústí nad Labem do elitního českého týmu. V úterý se stal novým liberem Dukly Liberec, jejíž ambice vždy sahají minimálně na finále extraligy.

"V kariéře je to ohromný posun dopředu. Chci si sám sobě něco dokázat a hlavně pomoct Dukle v boji o nejvyšší příčky," pochvaloval si Václav Kopáček, který je už více než deset let čistokrevným volejbalovým liberem.

Kdy jste se dozvěděl o zájmu Dukly?
Od ústeckého manažera dva dny před Vánocemi a první jednání s Libercem proběhlo den před Silvestrem. A nebyl vůbec žádný důvod váhat. Nabídka od špičkového českého klubu, který má teď velkou kvalitu, se těžko odmítá a navíc ty problémy okolo peněz v Ústí už začaly dosahovat takových rozměrů, že už to pomalu nešlo vydržet.

Co čekáte od angažmá v Liberci?
Je jasné, že je to v mé kariéře ohromný posun dopředu, chci si sám sobě něco dokázat. Teď se doopravdy ukáže, jestli na to mám, nebo ne.

V hodnocení hráčů na příjmu jste dosud v extralize druhý nejlepší. Cítíte tedy tu pravou formu?
Vím, že jsem někde nahoře, ale že bych se po každém zápase pídil, kolikátý přesně jsem, to ne. Cítím se prostě v pohodě a možná proto jsem v hodnocení tak vysoko.

Na liberu nahrazujete zkušeného Jeslínka, jak to bude těžké?
Mám výhodu, že libera hraju už dlouho, takže budu nahrazovat v uvozovkách přeškoleného smečaře. Na druhou stranu nahrazuju výraznou osobnost, která pro český a v posledních letech liberecký volejbal něco znamenala a hodně moc dokázala. V tom to bude pro mě zavazující, protože se ode mě budou čekat stabilní a kvalitní výkony.

Jak jste se dostal na post libera?
Byl jsem smečař, ale spíš menší. A když pak vznikla zhruba před deseti jedenácti lety pozice libera, byla pro mě ideální a hned jsem na ni přešel. Možná se dá s nadsázkou říct, že ji vynalezli pro mě.

Vaše kariéra je spjatá jen s Ústím?
Jsem ústecký rodák a od té doby, co se tam volejbal jakoby znovu narodil, tak jsem hrál jen tam.

Jeslínek také v Ústí hrával, pamatujete si ho?
Podával jsem mu v zápasech míče v té nejlepší ligové éře ústecké Setuzy. A teď po něm symbolicky přebírám štafetu v Liberci.

Poprvé zažijete tlak boje o titul a medaile, protože ambice Ústí a Dukly byly a jsou velmi odlišné.
V Ústí se bojovalo o play-off, v Liberci to bude o něčem jiném, ale určitě to budou příjemnější starosti. Uvidíme, jak to zvládnu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž