Jedou do Zlína, ale už myslí na Cuneo

České Budějovice - Volejbalisté Cunea vedou nejlepší ligu mužů na světě. To by mohlo stačit jako pozvánka na příští středu, kdy se nejlepší italský tým současnosti představí v Českých Budějovicích. Utkání Ligy mistrů bude pro Jihočechy svátkem. Ještě dnes nastoupí ve Zlíně, kde budou chtít udržet bilanci svých posledních zápasů v extralize a naplno bodovat.

Ale v podvědomí už mají zápas v nejlepší klubové soutěži kontinentu. Cuneo zatím soupeře v Itálii drtí. Ve čtyřech utkáních nové sezony v italské lize ztratilo dva sety. Naposledy v týdnu smetlo do té doby třetí Taranto 3:0 (15, 21, 21).

Utkání Jihostroje s Cuneem českobudějovické volejbalisty přizvedává. Těžko najdete hráče, který by se netěšil, byť je soupeř silný a asi si leccos dovolí. Jak hráči Cuneo vnímají? "Je to hodně dobrý a zkušený italský tým," ví dobře blokař Ondřej Pitner.

Jedna jeho kamarádka žije s nejlepším smečařem Cunea Wijsmansem z Belgie. Mimochodem, už měl hrát v roce 2003 proti Jihostroji za Maceratu. "Tým Cunea proti loňsku možná oslabil, měl nějaké problémy," ví blokař.

To jedna firma, která podporuje volejbalisty Cunea, měla po živelné pohromě docela jiné starosti. "Ale je to italský celek a ten bude mít určitě dobrou sestavu," míní mladík z volejbalové rodiny.

Nahrávač Michal Sládeček je také přesvědčený o tom, že do jižních Čech nepřijede tým začátečníků. "Za prvé je to jedno z nejlepších italských mužstev," vypočítával nahrávač Jihostroje. "Za druhé je to hodně silný pojem ve volejbalu a diváci se mají na co těšit."

Jak se těší Sládeček? "Minulý rok jsme všechno směřovali k tomu, abychom byli mistry," připomněl. "A teď máme tu třešničku na dortu tím, že hrajeme Champions League a chceme se všichni ukázat v nejlepším světle," pravil.

Co znamená pojem Cuneo pro útočníka Radka Motyse? "Určitě nejlepší liga s nejlepšíma hráčema," prohodil. "Co jméno, to pojem." I když dnes hraje Jihostroj ve Zlíně, podvědomě hráči o Lize mistrů přemýšlejí.  Zajímá je třeba, kolik diváků přijde, jaká bude atmosféra.

Neleknou se hráči Jihostroje bilance Cunea v rozehrané Sérii A1? "My určitě ne," prohlásil s klidem Motys. "Nemáme co ztratit." Hráči mohou jít na kurt s vědomím, že mají těžkého soupeře, ale zhroutit se z toho, to ne. "Určitě se nezalekneme," řekl Motys.

"Můžeme jen překvapit, zahrát dobrý volejbal, jaký se tu už v evropských pohárech hrál." Sám nastoupil třeba proti Maceratě a byl u prohry 2:3 a 13:15 v krátkémtiebreaku na závěr. "Pokusíme se je trochu potrápit," dodal.

Když se českobudějovický klub probil mezi evropskou klubovou elitu, hrají jeho hráči i za sebe. Mohou si jich všimnout v jiných klubech. "Každý hráč má v podvědomí, že by se chtěl ukázat," podotkl Radek Motys.

"Je to motivace pro každého hráče," ujistil Sládeček. "Může vámvyjít jeden zápas a nabídky se jen pohrnou." Evropský volejbal nemá takový výběr jako jiný sport.

Šikovných hráčů je málo a je o ně zájem po celé Evropě. "Ta soutěž je o tom, že si můžete zahrát dobrý volejbal a můžete se ukázat lidem a manažerům, kteří ve volejbalu mají významné postavení." Jaký by Jihostroj bral výsledek? "Tři dva výhra," zasnil se Sládeček.

Podobně už Jihostroj hrál s Cuneem doma jednou a později i s Maceratou. Vždy ale těsně 2:3 prohrál. "Zkusíme překvapit," doufá nahrávač Michal Sládeček.

Motys se otázce pousmál. "To je těžký, s takovým soupeřem," zamyslel se. "Úspěchem bude rovnocenný zápas."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž