Jakub Janouch v dresu reprezentace

Jakub Janouch v dresu reprezentace | foto: Profimedia.cz

Těžit bychom mohli z obrany. A bojovnosti, věří před ME volejbalista Janouch

  • 2
Nahrávač a kapitán volejbalových reprezentantů Jakub Janouch se těší na atmosféru při mistrovství Evropy. Národní tým do něj vstoupí v Ostravě v pátek ve 20.15 proti Slovinsku. „Mám rád bouřlivější atmosféru, ať už ji vytvářejí diváci domácího nebo hostujícího týmu. Ale důležité je, aby na hřišti byla slyšet naše komunikace,“ podotkl Janouch.

To snad bude, když hlediště vzhledem ke koronavirové pandemii může být zaplněné z poloviny, přibližně pěti tisíci diváky.

„Tady je aréna, ale v lize hrajeme v menších halách nebo tělocvičnách a tam je někdy komunikace horší. Každopádně hrajeme doma, a to by měl být náš hrad, taková nedobytná pevnost. I s pomoci fandů,“ věří Janouch.

Základní cíl českých volejbalistů na ME? Postup, říká trenér Novák

S domácím prostředím bývá spojený tlak. Ustojíte ho?
Tlak je samozřejmě větší, jsme na mistrovství Evropy, je to jiné než v lize. Už pomalinku vnímám takovou zdravou nervozitu. Ale ta je správná a měla by tam být, protože my hráči cítíme, že už o něco jde. Každému do hlavy nevidím, každý to má jinak, někdo má větší trému, někdo menší. Důležité je, aby to s prvním písknutím z nás spadlo.

Jak se nervozity zbavit?
Zpočátku mohou být od nás vidět lehce nervóznější akce a pohyby, ale věřím, že nám pomůže, že jsme doma, protože do arény přijedou naše rodiny a kamarádi. Díky nim se snad rychleji od toho oprostíme a budeme se soustředit na náš výkon, strhneme diváky a do hry dáme takové to naše české srdíčko, protože to budeme potřebovat.

Český volejbalista Jakub Janouch odehrává míč v zápase s Belgií.

V čem by měla být síla národního mužstva?
Když to vezmu obecně, tak určitě v bojovnosti. Těžit bychom mohli z obrany jak na síti, tak v poli. Nemyslím ale zrovna bloky, protože některé ty týmy jsou fyzicky vyspělejší, ale můžeme si pomoci nadražením soupeřových útoků a bojovnosti v poli, čapáním míčů. To zvedá úroveň každého mužstva i jeho sebevědomí. To musí být základ každého našeho utkání.

A čeho se musíte vyvarovat?
Ve volejbale je to obecně tak, že týmy na vyšší a nižší úrovni rozdělují dejme tomu dva tři balony, kdy se ztratí koncentrace. Může to být zrovna v koncovce. Lepší celky si výpadek dovolí třeba na začátku nebo v polovině setu, kdy se nic nerozhoduje, a pak zapnou a chyb se vyvarují. Nám se už několikrát stalo, že jsme neudrželi soustředěnost v rozhodujících momentech. Ale šel bych do zápasu s čistou hlavou a úplně na to nemyslel. Ostrý zápas je něco úplně jiného než příprava.

V Ostravě se mistrovství Evropy hrálo i před dvaceti roky. Sledoval jste ho jako dítě?
Ne, co jsem dělal před dvaceti lety nevím. Ale vzpomínám si, že když jsme před deseti roky hráli kvalifikace na zimním stadionu v Ostravě-Porubě, tak jsem tam už byl v pozici druhého nahrávače. Byl jsem u toho, byli tam diváci, byla zaplněná všechna místa, asi kolem pěti tisíc diváků, což doufám můžeme očekávat i na nynějších utkáních. Vím, kolik volejbalistů tady a v okolí je, kteří si zaslouží takovou akci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž