Ivan Pliaseckij

Ivan Pliaseckij | foto: Lvi Praha

Volejbalista Pliaseckij: Rusové musí zjistit, co se děje a koho mají za prezidenta

  • 0
Jen těžko se ve čtvrtek dopoledne volejbalista Ivan Pliaseckij soustředil na trénink. Nahrávač pražský Lvů od rána zjišťoval situaci v rodné Ukrajině po invazi Ruska do země, strachuje se o rodinné příslušníky a apeluje, aby lidi v Rusku otevřeli oči.

„Uf! Je hrozné, co se děje. Jsem naštvaný. Tohle je opravdu válka. Není normální, aby v současnosti začala válka. To se nedá pochopit. Nemůžu tomu uvěřit. Tohle už není sranda a je těžké o tom mluvit,“ řekl v emocích Pliaseckij v rozhovoru pro ČTK a Deník.

Hned ráno volal matce žijící ve městě Vinnycja, které leží asi 250 km na jihozápad od Kyjeva. „Říkala, že když se ráno budila, slyšela výbuchy. Lidi byli vystrašení. Zapnuli televizi a zjistili, co se děje, že je válka,“ řekl volejbalista a lámanou češtinou pokračoval: „Lidi se snaží zachránit. Co vím, tak zatím můžou všichni normálně nakupovat. Ale je jasné, že se snaží sehnat benzin, plyn a potřebné věci, protože nevědí, co bude dál. Ale snaží se to tam organizovat.“

Strach o nejbližší je přirozená reakce. „O celou rodinu a všechny lidi na Ukrajině, o vojáky, o všechny. Jsem tisíc kilometrů daleko a jsem nervózní. Prožívají tam těžké časy,“ řekl Pliaseckij. V kontaktu je i s kamarády. „Od rána si píšeme a zjišťuju informace. Třeba v Charkově to není dobré, tam odstřelují sklady a hoří tam nějaké baráky. Tam vůbec není bezpečno.“

Cestou na trénink měl hlavu plnou jiných myšlenek. „Pořád jsem byl na telefonu,“ řekl. V klubu jsou s Valerijem Toduou dva Ukrajinci a od spoluhráčů slyšeli slova podpory. „Každý se ptal a nabízel nějakou pomoc. Je fajn, že mám okolo sebe takové lidi. Ale v klidu být nemůžu, protože moje rodina je tam a tam je fakt válka. Pochopitelně jsme nervózní,“ řekl Pliaseckij.

Podporu cítí z Česka i většiny celého světa. Upozornil ale na nepravdivé zprávy, kterých je ohledně situace na Ukrajině mnoho. „Je důležité, aby lidi rozlišili, co vidí a co čtou na internetu. Ukrajina tohle nezpůsobila, to musí všichni pochopit. Chci, aby všichni Ukrajinci drželi spolu, a lidi, kteří podporují Ukrajinu, aby byli spolu. A spolu situaci zvládneme,“ přál si Pliaseckij.

Zopakoval, že mu nejde do hlavy, co se stalo. „Co udělal ten ... (ruský prezident Vladimir Putin). Nikdo k nám Rusy nevolal,“ uvedl Pliaseckij a vyslovil názor, že lidé v Rusku jsou zmanipulovaní propagandou. „Musí zjistit, co s děje a koho mají za prezidenta, že svět nechce válku.“

Ví prý, o čem mluví, jelikož má v Rusku rodinu. „Sestru mojí babičky a dvě tety. A tam si lidi myslí, že na vině je Ukrajina. Oni to nevědí, jsou mimo. Je potřeba, aby lidí, kteří bydlí v Rusku a jsou pro Ukrajinu, tak ať se ozvou a snaží se zachránit celou situaci,“ řekl Pliaseckij.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž