Martina Bonnerová během turnaje v Opavě

Martina Bonnerová během turnaje v Opavě | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Hermannová s Bonnerovou chtějí mezi elitu českého plážového volejbalu

  • 0
Jedna je z Ostravy, druhá z Prahy a trénuje je Milan Džavoronok pod hlavičkou Sokola Brno I. Barbora Hermannová z Mittalu Ostrava a Martina Bonnerová ze Slavie Praha patří k českým nadějím plážového volejbalu. Chtějí se vyrovnat nejlepším českým dvojicím.

Na právě probíhajícím mistrovství světa v Římě chybějí. Pokud ale seženou peníze, chtějí objíždět co nejvíce turnajů. A vyrazit budou muset do světa, protože v Česku kvalitních soutěží letos moc není.

"Potřebujeme sbírat zkušenosti," řekla dvacetiletá Barbora Hermannová. "Světová úroveň je někde jinde, ale časem se třeba dostaneme nahoru." Upozornila, že s Martinou toho zatím moc nenatrénovaly. "Většinu sezony totiž hrajeme šestky," upozornila. "K tomu jsou třeba Kristýna s Markétou (Kolocová se Slukovou – pozn. red.) o rok dva starší, což je také znát. Jsou vyhranější."

Právě s nimi prohrály tento měsíc ve finále na turnaji Poháru Českého volejbalového svazu v Opavě. A ještě jednu výhodu Kolocová se Slukovou mají – jako jediné v republice se beachvolejbalu věnují naplno celoročně. "To bychom také chtěly zkusit," podotkla Barbora Hermannová. "Zatím však nevím, zda to půjde. Pokud neseženeme peníze, tak budeme muset zůstat u šestek."

Hermannovou v Ostravě nic nedrží. Vypršela jí smlouva a v družstvu skončila. Připouští, že je rozhodnuta odejít z Ostravy, aby mohly s Bonnerovou více trénovat. Hovoří se o možnosti, že by šla za svou spoluhráčkou do pražské Slavie.

"Všechno je v jednání, hlavně uvidíme, jak nám to vyjde s beachem," řekla Hermannová.

Jak se vůbec s Bonnerovou, která je z Prahy, dala dohromady? "Známe se z juniorek, hrály jsme proti sobě, Marťa tehdy ještě za Olymp, já za Ostravu. A spolu jsme byly v beachvolejbalové reprezentaci." S tou uspěly na mistrovství světa do 21 let, když skončily čtvrté a páté. Naplno však spolu hrají druhým rokem.

Zatímco v extralize Barbora Hermannová nastupovala jako nahrávačka či smečařka, na písku více blokuje. "Martina je menší a víc toho pochytá v poli, takže z toho je vše jasné," podotkla Barbora Hermannová. "Jsem taková univerzálka, ale nejlépe jsem se vždy cítila na nahrávce."

Příští týden čeká Hermannovou s Bonnerovou áčkový turnaj v Rakousku a v červenci se chystají na turnaj Evropské série na Kypru dotovaný 7 500 eury.

"Dostat se na Světovou sérii je hodně složité už proto, že se v kvalifikaci musíme probíjet přes další české dvojice. Tak jsme například v polských Myslowicích vypadly s Terezou Tobiášovou a Soňou Novákovou," připomněla Barbora Hermannová. "Musíme se ale snažit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž