MEDAILISTKY. Stříbrné plážové volejbalistky Markéta Sluková (zcela vlevo) a...

MEDAILISTKY. Stříbrné plážové volejbalistky Markéta Sluková (zcela vlevo) a Barbora Hermannová pózují s dalšími medailistkami z mistrovství Evropy v Bielu. | foto: AP

Sluková a Hermannová získaly na evropském šampionátu stříbro

  • 21
Byla to báječná jízda, ale k šokující zlaté tečce ji Markéta Sluková a Barbora Hermannová nedotáhly. České plážové volejbalistky prohrály ve finále evropského šampionátu ve švýcarském Bielu s německými obhájkyněmi titulu Laurou Ludwigovou a Kirou Walkenhorstovou po setech 14:21, 15:21 a získaly stříbrné medaile.

Sluková s Hermannovou slaví obrovský úspěch, pro český plážový volejbal vybojovaly první evropskou medaili po čtrnácti letech. Čtvrté české zlato ale nepřidaly, to v začátcích ME vybojovali Eva Ryšavá se Soňou Novákovou v letech 1996 a 1998 a Marek Pakosta a Michal Palinek v roce 1996. Sluková navíc v Bielu převzala individuální cenu pro nejužitečnější hráčku šampionátu.

„Jsme nadšené, protože jsme sem odjížděly se zraněním a unavené po cestování a nebyly jsme si jisté, jestli budeme schopné hrát na sto procent. Ale za výkony až do finále na sebe můžeme být pyšné, protože jsme hrály dobrý volejbal a dalo se na to hezky koukat,“ řekla Sluková, která si do Švýcarska přivezla z turnaje v Moskvě pohmožděný prst na noze. „Můžeme být spokojené s tím, co jsme předvedly. Máme spoustu cenných bodíků a krásný zážitek.“

Už ve skupině neměly Češky proti favorizované německé dvojici šanci a podobně vypadalo i finále. Češky vedly jen krátce na začátku prvního setu, ale jinak dominovaly nasazené jedničky Ludwigová s Walkenhorstovou.

Markéta Sluková (zády) se ve finále mistrovství Evropy pokouší zblokovat útok...
Německé plážové volejbalistky Laura Ludwigová (vpravo) a Kira Walkenhorstová ve...

Na mokrém písku a v chladu na břehu jezera zářily Ludwigová s Walkenhorstovou především na servisu. Podání směřovaly na čáry a na příjmu dělaly Hermannové problémy. Občas se tak Češky k šancím na bod ani nedostaly. Skvělou hru z předchozích zápasů jim soupeřky neumožnily. „Bylo vidět, že jsou čerstvější. Neustále jsme byly pod tlakem. Výborně podávaly,“ kývla Sluková.

České hráčky měly dobré okamžiky, ale pod tlakem více chybovaly a s přibývajícím časem improvizovaly. V obou setech brzy prohrávaly o pět bodů a ztrátu už se jim nepodařilo dohnat. Stříbrem nicméně dosáhly nečekaného a životního úspěchu.

„Jsem na svůj tým pyšný. Tenhle výsledek je skutečně výjimečný,“ řekl Simon Nausch, rakouský trenér páru a přítel Slukové, a dodal: „Holky mají velkou touhu a chuť se učit nové věci. Teď trošku pláčou, protože chtěly vyhrát, ale až se vyspí, tak si rozebereme chyby, vrátíme se do tréninku a budeme na nich pracovat.“

Fotogalerie z ME

Sluková s Hermannovou byly nasazené až jako číslo 16 a po devíti společných měsících přidaly stříbro ke zlatu z říjnového turnaje Světového okruhu v Antalyi. „Tam to bylo taky cenné, nechtěla bych tenhle úspěch nadřazovat, ale tady jsme se, myslím, přiblížily blíž k volejbalu, který chceme hrát,“ porovnala Sluková.

Na oslavu stříbra nebudou mít hráčky příliš sil. „Jsme v takovém stavu, že jsem zralá na to hned padnout někam do postele, ale asi si maličkou skleničku dáme,“ řekla Sluková.

Z Bielu se v pondělí přesunou domů a vynechají příští týden Grand Slam v Hamburku. „Musíme doléčit zranění, nabrat síly a potrénovat, protože nás pak čekají další turnaje a Kontinentální pohár,“ poukázala Sluková na turnaj, v kterém budou za necelé tři týdny bojovat o šanci kvalifikovat se na olympijské hry v Riu de Janeiro.

Ludwigová oslavila na ME rekordní devátou medaili, z toho čtvrtou nejcennější. Dva evropské tituly má se Sarou Gollerovou. „Nemám slov. Všechno fungovalo a hrály jsem dobře jako v tréninku,“ řekla třicetiletá Ludwigová na kurtu.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Bielu

Muži
Finále:
Nicolai, Lupo (6-It.) - Semjonov, Krasilnikov (10-Rus.) 2:1 (15, -13, 12)

O 3. místo:
Fijalek, Prudel (12-Pol.) - Brouwer, Meeuwsen (2-Niz.) 2:0 (17, 19)

Ženy
Finále:
Ludwigová, Walkenhorstová (1-Něm.) - Sluková, Hermannová (16-ČR) 2:0 (14, 15)

O 3. místo:
Borgerová, Bütheová (3-Něm.) - Birlovová, Ukolovová (13-Rus.) 2:0 (20, 17)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž