České volejbalové reprezentantky

České volejbalové reprezentantky | foto: CEV

Volejbalistky v Evropské lize proti Švédkám. A budou přát Slovenkám

  • 1
Postup do Final Four v chorvatském Varaždínu nemají ve svých rukou. České volejbalistky budou v Evropské lize nejdříve držet palce Slovenkám, aby doma porazily Ukrajinu a nedovolily lídrovi skupiny A bodovat. A potom musí svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose v sobotu od 18 hodin v Jablonci nad Nisou porazit za tři body Švédky.

„Bude důležité vyhrát tři nula a podle výsledku ze Slovenska uvidíme, jestli se kvalifikujeme,“ řekl Athanasopulos, který bude sázet na nahrávačku a kapitánku Šmídovou, smečařky Kossányiovou a Mlejnkovou i univerzálku Orvošovou. Jedinou změnou v nominaci je zařazení Šustrové místo Svobodové.

Čeští muži už jen v přípravném módu

Čeští volejbalisté už o šanci na postup do Final Four Evropské ligy přišli. Sobotní zápas ve Finsku může být především přípravou na zářijové mistrovství Evropy. "Sice už nemáme možnost postoupit, ale cílem je vítězství," vyhlásil trenér Michal Nekola.

Proti Švédkám volejbalistky letošní Evropskou ligu začínaly a koncem května na palubovce soupeřek jasně vyhrály. Pak si do tabulky připsaly další dvě výhry, naposledy ve středu na Slovensku, ale také dvě porážky. Ve skupině A jsou druhé o dva body za Ukrajinkami, do Final Four postoupí jen vítěz skupiny.

Athanasopulos si přál v Jablonci plné ochozy. „Potřebujeme, aby fanoušci byli sedmým hráčem na hřišti,“ řekl kouč. O hlučnou atmosféru se opět budou v hledišti starat stovky dětí, účastníci celostátního kola svazového minivolejbalu v barvách.

Případným postupem do Final Four by české volejbalistky zároveň udržely naději na kvalifikaci o Ligu národů. Druhým vrcholem sezony pro ně bude v srpnu olympijská kvalifikace, na mistrovství Evropy poté budou po 14 letech chybět.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž