Radost libereckých hráček

Radost libereckých hráček | foto: ČTK

Volejbalistky Liberce čeká pozdější start. Sezona bude našlapaná, míní kouč

  • 0
Zatímco liberečtí volejbalisté odstartují novou extraligovou sezonu už v sobotu zápasem v Benátkách nad Jizerou, jejich ženské protějšky z Dukly vstoupí do nejvyšší soutěže až za necelý měsíc.

Podle původního plánu měla extraliga volejbalistek začít o druhém říjnovém víkendu, ale start sezony byl o dva týdny oddálen.

Důvodem je, že český tým žen hraje na světovém šampionátu a Český volejbalový svaz nakonec nedostal od mezinárodní federace FIVB výjimku zahájit nejvyšší soutěž dřív i bez členek národního týmu.

„Nějaké náznaky byly už dříve, ale definitivně jsme se o posunutí startu extraligy dozvěděli teprve minulý týden,“ uvedl Libor Gálík, trenér žen Dukly Liberec.

„Je to fakt, se kterým se nedá nic dělat, a v této fázi přípravy musíme trochu upravit tréninkové dávky, abychom tu formu naladili až na pozdější start a také na to, že sezona bude kvůli tomu hodně našlapaná,“ míní liberecký kouč.

„Zápasy půjdou rychle po sobě, navíc hrajeme i evropský pohár. Je škoda, že posun začátku sezony nebyl jistý dřív, protože jsme přípravu mohli mít celkově naplánovanou trochu jinak a myslím, že by nám to pomohlo k lepšímu rozvoji hráček,“ dodává Gálík, z jehož libereckého celku nastoupí na mistrovství světa zkušená smečařka Kojdová a překvapivě i teprve 18letá blokařka Blažková.

Kromě nich má Gálík nyní k dispozici kompletní kádr, v němž se přes léto událo několik změn. Odešly Dostálová, která na postu libera strávila v Liberci pět sezon, smečařka Nová a obě ukrajinské nahrávačky Skrypaková a Dubianská.

Do příští sezony tak ženy Dukly vstoupí s novým nahrávačským duem a opět jde o cizinky – režisérkami hry budou Nizozemka Lyklemaová a Rakušanka Deislová, dále přišla ukrajinská smečařka Frankevyčová a z juniorek byla do áčka zařazena blokařka Javůrková.

Po odchodu Dostálové je novou kapitánkou týmu slovenská univerzálka Kvapilová. Volejbalistky Liberce, které v minulé sezoně získaly bronz, zahájí sezonu domácím dvojzápasem: v pátek 21. října budou hostit KP Brno, o den později Ostravu.

Novinkou letošní české extraligy žen je, že její základní část absolvuje i špičkový ukrajinský klub SC Prometey Dnipro, který bude mít sídlo v Kutné Hoře, kde odehraje i Ligu mistryň.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž