Radost zlínských volejbalistů.

Radost zlínských volejbalistů. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Doba temna končí, věří před čtvrtfinále play-off volejbalisté Zlína

  • 0
Už žádné výmluvy, už žádná zklamání. Nastal čas na pořádný úspěch. Poprvé od bronzové medaile v roce 2000 vstupují zlínští volejbalisté do čtvrtfinále play-off v domácím prostředí a v roli favoritů. Cokoliv jiného než postup přes Havířov by po druhém místě v základní části znamenalo velké rozčarování.

"Chceme postoupit," potvrdil trenér a manažer Fatry EkoSolar Zlín Roman Macek. Ovšem soupeř, který přešel do čtvrtfinále z předkola (vyřadil Odolenu Vodu 2:1 na zápasy), se nevzdává předem.

"Naší výhodou je, že můžeme hrát uvolněně," varoval trenér Havířova Jaroslav Tomáš. "Pokud budeme bojovat jako v minulých zápasech, rozhodně jsme neřekli poslední slovo."

Statistika jako zlínský strašák

Zlínský výběr bude bojovat nejen proti soupeři, ale také proti statistikám. Čtvrtfinálová čísla jsou pro něj děsivá. Od bronzu v roce 2000 tým sehrál v úvodním kole play-off 23 zápasů, vyhrál jediný. Před pěti lety doma přehrál Liberec.

"Mužstvo máme poskládané tak, abychom změnili historii a dosáhli na úspěch," nepřipouští si další zklamání blokař Petr Sedláček, který má ve sbírce zmíněný bronz a o rok dříve slavil také titul.

Oba soupeři se dobře znají, hrají spolu často Oba soupeři se dobře znají. Několikrát se potkali už před sezonou, v ní na sebe narazili pětkrát. Tři utkání v základní části ovládl zlínský výběr, dvě pohárová soupeř.

"Proto rozhodne spíš momentální pohoda, protože už se nemáme čím překvapit," podotkl Sedláček. Domácí nic nehodlají měnit na svém stylu, s nímž uspěli v základní části. Vsadí zejména na tvrdý servis.

Roman Macek na tréninku zlínských volejbalistů.

Dominik Mračko na tréninku zlínských volejbalistů.

"Chceme je tím dostat pod tlak," naznačil Macek. "Ale taky si musíme poradit s havířovským podáním a hlavně je ubránit na síti," upozornil Sedláček.

Zlínské mužstvo jde do boje v dobré náladě a hlavně kompletní. Kteří hráči utkání začnou? "To je jedno. Důležitější je, aby sestava, která zápas dokončí, byla vítězná," připomněl Macek své oblíbené motto.

Naopak Havířovu chybí smečař Vladimír Katona, který má prasklý meniskus. "Jako výhodu to ale nevidím. Svou útočnou sílu rozloží na víc hráčů, což pro nás může být o to nebezpečnější," upozornil Macek.

Rodinné bitvy

Zápas nabídne i zajímavé rodinné souboje. Před sezonou odešel ze Zlína do Havířova na hostování nahrávač Petr Jakubíček, který je Mackovým švagrem. Trenérem Havířova je Jaroslav Tomáš, jehož syn Marek dělá ve Zlíně kapitána.

"Bude to zajímavé, protože v play-off se potkáme poprvé," pousmál se Jaroslav Tomáš. Úvodní dva zápasy série na tři vítězství se hrají ve Zlíně ve středu a ve čtvrtek od 17 hodin. "Dvě výhry by byly ideální," plánuje Macek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž