Do Prahy se vrací extraliga volejbalistů

  • 1
Dobřichovice - Po čtyřech letech se do hlavního města vrací mužský extraligový volejbal. Hráči České zemědělské univerzity vyhráli i třetí zápas finálové série první ligy a zajistili si přímý postup. Na hřišti obhájců loňského prvenství zvítězili 3:0 (19, 23, 20) a celkově v sérii 3:0 na zápasy. Tým kolem Pakosty, Karabce a Kovaříka neprohrál v play-off ani jedno utkání.

Rozhodující třetí zápas byl jednoznačnou záležitostí. Pražský favorit nechal soupeři šanci jen v druhém setu, ale i ten díky lepším blokům nakonec získal ve svůj prospěch. Utkání vyhrál jasně 3:0 (19, 23, 20).

Postupové ambice týmu ČZU Praha narostly v okamžiku, kdy byl kvůli administrativním chybám z ligy vyloučen konkurenční klub Volleybal.cz Praha. Zkrachovalý tým z Lužin převedl do ČZU své nejlepší hráče, a vznikla tak koalice usilující o návrat extraligy do hlavního města.

Teď volejbalisté v Dobřichovicích udělali poslední krok k naplnění stanoveného cíle.

Z velkých kolektivních sportů dosud chyběla v Praze nejvyšší soutěž právě jen v mužském volejbalu. Přitom v minulosti se zde hrávalo na té nejvyšší úrovni. "Extraliga do Prahy rozhodně patří," tvrdí trenér Pavel Řeřábek, který tým ČZU k postupu dovedl.

Sám hrával za oba nejúspěšnější pražské kluby, za Vysoké školy i za Rudou hvězdu, a pamatuje si slavné časy volejbalu v metropoli. Za 69 let československé nejvyšší soutěže získali Pražané celkem 36 titulů. Poslední dva ročníky společné čs. ligy vyhrál pražský Olymp, nástupce Rudé hvězdy.

V české extralize, jíž právě vrcholí patnáctý ročník, už volejbalisté z Prahy neslavili nic. V roce 1993 prohrál Olymp finálovou sérii s Odolena Vodou a do dalšího ročníku se už nepřihlásil. Ministerstvo vnitra tehdy mužský volejbal přestalo podporovat.

Elitní volejbal v Praze
1923-92 36 mistrovských titulů
1964 poslední ze 7 titulů VŠ Praha
1992 poslední z 9 titulů Olympu (RH) Praha
1993 Olymp skončil druhý, ale do dalšího ročníku se už nepřihlásil
1996 USK Praha prohrál baráž s Vítkovicemi a sestoupil
2001-03 dvě sezony hrála extraligu MFF Praha, v obou skončila poslední

Do roku 1996 vydržel mezi elitou USK Praha (bývalé VŠ), ale baráž s Vítkovicemi ukončila i tuto kapitolu.

V novém tisíciletí se na dvě sezony mezi elitou objevil ještě tým MFF Praha, ale na slavnou historii rozhodně nenavázal. V sezoně 2001-2 vyhrál pouhé tři zápasy a extraligovou účast obhájil až v baráži s Dobřichovicemi a o rok později Matematici prohráli všech 28 zápasů v sezoně a v následné baráži s Opavou nezískali ani set.

Výsledky play-off první liga 2006-2007 ZDE

Volejbalisté ČZU Praha


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž