Ani v roce 2010 si Češi v Evropské lize nezahrají. Na fotografii Jakub Veselý, Jiří Popelka a Jan Štokr

Ani v roce 2010 si Češi v Evropské lize nezahrají. Na fotografii Jakub Veselý, Jiří Popelka a Jan Štokr | foto: cev.lu

Čeští volejbalisté budou v Evropské lize znovu chybět. Na rozdíl od Slováků

  • 3
V roce 2004 Evropské lize kralovali, ale v posledních dvou ročnících scházeli. Řeč je o volejbalistech České republiky. Jejich absence se navíc protáhne i na rok 2010. To je zřejmé po sobotním losu letního turnaje reprezentací.

Nedobrou zprávu se Češi dověděli pouze pár dní předtím, než budou oznámeni noví trenéři mužské i ženské reprezentace. O nich by se mělo rozhodnout už tuto středu na zasedání Správní rady Českého volejbalového svazu.

O návrat českého týmu mezi osmičku účastníků přitom eminentně stáli oba nedávní kouči Zdeněk Haník a Jan Svoboda. První jmenovaný hovořil o této akci jako příležitosti ke zkvalitnění přípravy a věřil v český comeback. 

To však bylo v srpnu 2009, krátce po postupu národního výběru na mistrovství světa do Itálie a těsně před Haníkovou rezignací. Reprezentaci po něm převzal Jan Svoboda a krátce poté s ní na mistrovství Evropy v Turecku obsadil dělené 13. místo.

Na rozdíl od Česka nebudou na turnaji scházet Slováci. V jedné ze základních skupin se utkají se Španělskem, Rumunskem a Velkou Británií. Další čtveřici účastníků tvoří Rakousko, Řecko, Portugalsko a Turecko.

Sedmý ročník vyvrcholí turnajem Final Four 17. a 18. července ve Španělsku.

V ženské obdobě této soutěže, která se hraje teprve druhým rokem, se představí Srbsko, Rumunsko, Velká Británie, Bulharsko, Izrael, Španělsko, Turecko a Řecko.

Historie českého výběru v Evropské lize čítá tři účasti. V prvním ročníku se reprezentaci dokonce podařilo turnaj opanovat, když v opavském finále porazila Rusko 3:1 na sety. Byl to však jediný medailový úspěch Čechů.

Nejméně úspěšné představení reprezentace v Evropské lize se váže k roku 2007, Omlazený výběr trenéra Haníka tehdy skončili s bilancí tří výher a devíti proher na posledním místě čtyřčlenné skupiny. Od následujícího roku už Češi chybí úplně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž