Stanislav Pochop z Českých Budějovic smečuje přes Ondřeje Skybu

Stanislav Pochop z Českých Budějovic smečuje přes Ondřeje Skybu | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Českobudějovičtí obhájci si letos zahrají s Příbramí o bronzové medaile

  • 0
Donekonečna nevyhrává nikdo. Ani českobudějovičtí volejbalisté nemohli počítat s tím, že už jim nikdy nikdo titul v extralize nevezme. Letos v semifinále prohráli s Kladnem 1:4 na zápasy. Teď už se jen probírají fakta. Na všechna kdyby není místo, stav se nedá zvrátit.

Nejvíce se fanoušci i hráči a činovníci Jihostroje při i po semifinále s Kladnem bavili o koncovce druhého setu celkem třetího zápasu v sérii. Hrál se minulou sobotu v Českých Budějovicích.

Domácí začali bravurně, a jak je jejich správným zvykem, když byli na kopci, hráli dvakrát dobře. I když udělali chybu, hned ji napravili a náskok navyšovali.

Přišel trochu vyrovnanější průběh druhého setu, ale pořád to bylo pro Jihostroj podle představ. Z 8:7 vedl později 17:14, 18:15. A kráčel pro vedení 2:0 na sety.

Sám v pozicích prohrávajícího také byl. Ale má tak silnou vůli, že ji nejednou změnil pro sebe a vývoj setu i zápasu otočil. Kdyby tu sílu v sobě neměl, nemohl by nikdy vyhrát titul třikrát po sobě. Takový rozdíl mezi ním a soupeři v extralize není a nikdy nebyl.

Tentokrát si ho ale soupeř našel. Vystihl chvilkovou nekoncentrovanost domácích na jasnou koncovku. Set, který se hrál 42 minut a bylo v něm 17 setbolů, urval.

Nemá cenu láteřit nad tím, jak mezinárodní rozhodčí Záhorcová zasáhla a místo bodu a proměněného setbolu domácích přiřkla bod hostům, protože usoudila, že domácí hráli přes síť. Takových momentů je přitom v utkání dost.

Domácí měli dost příležitostí předtím i potom set dohrát. Kdo byl v hale, nepřipouštěl si dlouho, že by něco bylo jinak. Ale 10 nevyužitých setbolů Jihostroje, to bylo moc. "Místo hladkých tři nula z toho byla tahanice a ještě jsme ji prohráli," znělo halou i venku, když diváci odcházeli.

"Hrajeme pořád s nožem na krku," konstatoval hrající asistent Stanislav Pochop. I to byla daň. Po základní části skončil Jihostroj čtvrtý a musel počítat s tím, že bude v semifinále i ve finále hrát o jeden zápas v hale soupeřů navíc. Byla to daň většímu vytížení v sezoně.

Začínal dvakrát venku. Jsou dvě možnosti. Když domácí prohrají, jsou dole. Když vyhrají, jedou si pro alespoň jednu výhru ven s větším elánem a dole je soupeř, Kladnu se to povedlo. Obě utkání doma vyhrálo.

Když uspělo i v jednom zápase na jihu Čech, bylo už hodně na kopci. "Prohráli jsme sedm koncovek a ve všech jsme vedli," konstatoval prezident Volejbalového klubu Jihostroj Jan Diviš.

Poslední dvě byly v posledním utkání v kladenské hale. V prvním i ve druhém setu mohli hosté využít setbol za stavu 24:25 a 23:24.
Ani tentokrát se jim to nepovedlo.

Kladno mělo výhodu přece jen vyrovnanějšího kádru. Oba celky spoléhaly na šest sedm hráčů. A náhradníci Kladna Šrámek i Lukáš Diviš byli silnější než lavička Jihostroje, který přišel o zraněného Sukubu.
Kladno postoupilo zaslouženě.

Jihostroj nastoupí k prvnímu utkání o 3. místo s Příbramí doma v sobotu 24. dubna. Série je na dvě vítězství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž