Bíza hraje šampionát u jezera bez Kubaly

Doksy - Nejlepší plážoví volejbalisté z Česka bojují ode dneška u Máchova jezera o mistrovský titul. "Je to vůbec poprvé, co se na šampionátu sešla téměř kompletní česká špička mužů," pochvaluje si sportovní ředitel turnaje Martin Benda. Čeští fanoušci bohužel neuvidí v akci pár Kubala - Bíza, který před týdnem na turnaji Evropského okruhu ve švýcarském Lucernu vybojoval bronzové medaile.

Přemysl Kubala si ještě nedoléčil vykloubené rameno a chce být fit na mistrovství Evropy, které se hraje za týden.

Michal Bíza však u jezera startovat bude: s náhradním partnerem Miroslavem Svobodou.

"Vůbec z toho nemám strach, se Svobodou jsem už kdysi hrál na evropském šampionátu do 23 let a od té doby jsme se snad oba zlepšili," řekl Michal Bíza, který v "šestkovém" volejbalu obléká dres Dukly Liberec.

Na vítězství v Doksech prý Bíza nepomýšlí. "Jedu se tam zúčastnit a když se zadaří, budu jedině rád."

K dalším favoritům turnaje patří bratři Benešové, Tichý s Kolářem či Stejskal s Chromým.

Divokou kartu dostal veteránský pár Palinek - Krč. Pavel Krč se však republikového šampionátu plážových volejbalistů v Doksech nezúčastní, neboť měl ve čtvrtek večer na kolečkových bruslích kolizi s automobilem a zlomil si zápěstí na levé ruce.

Na Kooperativa Mistrovství ČR 2006, jak zní celý název soutěže, se představí celkem 24 dvojic. Z nich 16 tvoří ti nejlepší, k nimž bylo přiřazeno 8 vítězných párů z regionálních turnajů.

Republikový šampionát v Doksech startuje už v pátek v půl desáté. Na programu je 24 utkání, stejně jako zítra. Turnaj vyvrcholí v neděli odpoledne, finále se hraje od 15 hodin.

Pořadatelé očekávají nejméně tisícovku diváků. "V Doksech je návštěvnost hodně závislá na počasí, snad nám bude přát," říká ředitel turnaje. V to doufá i Michal Bíza. "Když je v Doksech ošklivo, není tam ani noha, jen hráči."

Mistrovství republiky se hraje na Nové pláži v Doksech, v sázce je celkem 150 000 korun. Pořadatelem je společnost Sport Bohemia.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž